logo
wvhj2023
© Ahavelaar | Dreamstime.com
© Ahavelaar | Dreamstime.com
21 december 2023

SolarMILK slaat brug tussen productie zonnestroom en gras: ‘Goed voor zonnepaneelsector en melkveehouders’

Het DEI-project SolarMILK staat in het teken van agri-pv op weidegrond. Doel is het ontwikkelen van een methodiek en tool voor het ontwerpen van pv-installaties op weidegrond.

Daarbij komt de productie van voldoende gras voor de melkveehouder niet in het geding en de zonnepanelen vormen een extra verdienmodel. De kansen van agri-pv zijn enorm. Deze systemen combineren immers de opwek van groene stroom en landbouwactiviteiten. Zo gaan de energietransitie en voedselproductie hand in hand. Beide activiteiten optimaal integreren vergt echter wel specifieke kennis, bijvoorbeeld over de effecten van zonnepanelen op de groei van gewassen. Die is nog onvoldoende op dit moment. Ziedaar het belang van het innovatieproject SolarMILK dat onlangs onverwacht enorm toenam in relevantie.

Ondenkbaar
‘We startten 2 jaar geleden met de voorbereiding’, vertelt Sander Leone, Senior Project Developer & Teamlead bij Novar. ‘Toen was het nog ondenkbaar dat Nederland pv op agrarische grond zou beperken tot agri-pv, transitiegebieden en netneutrale aansluitingen. Nu is dat opeens wel het geval. In de tweede editie van de zonnebrief gaf klimaatminister Jetten aan de “Voorkeursvolgorde Zon” een dwingender karakter te willen geven. Het wordt “nee, tenzij” voor zonneparken op landbouw- en natuurgronden. Daar wordt onze energietransitie niet mee geholpen, en boeren die zonnepanelen zien als een manier om te verduurzamen en financiële zekerheid te creëren ook niet. Maar het betekent ook dat we de mogelijkheden die agri-pv biedt maximaal moeten benutten.’

Te gast
Het SolarMILK-consortium bestaat uit adviesbureau voor de natuurinclusieve leefomgeving Eelerwoude, projectontwikkelaars LC Energy, Novar en Statkraft Renewables Benelux, en kennisinstituten Wageningen University & Research (WUR) en TNO. Ze ontwikkelen een methodiek en tool voor het ontwerpen van pv-installaties op weidegrond, waarbij de productie van voldoende gras voor de melkveehouder niet in het geding komt en de zonnepanelen een extra verdienmodel vormen. Het rekenmodel richt zich op het optimaliseren van beide businesscases, maar zon is dus te gast bij de boer.

Lees het volledige artikel hieronder in de december 2023-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten