logo
wvhj2023
© Björn Wylezich | Dreamstime.com
© Björn Wylezich | Dreamstime.com
17 december 2023

Subsidie voor upcycling en verlagen zilvergebruik zonnepanelen en betonnen drijvers zon op zee

Het verminderen van het zilververbruik in heterojunctiezonnepanelen, de vijfde generatie zonnewarmtenet uitrollen, zonnepanelen demontabel maken met een nieuw encapsulatiemateriaal.

Lichtgewicht betonnen drijvers ontwikkelen voor zonneparken op zee. Het zijn enkele van de beoogde resultaten van een reeks innovatieprojecten die de afgelopen maanden via diverse Nederlandse subsidieregelingen – van DEI+ tot HER+ en PPS-toeslag – en onder de vlag van de Topsector Energie van start zijn gegaan. De redactie van Solar Magazine neemt ze onder de loep.

Zonnepanelen met hergebruikte encapsulant
‘PV panel generated from re-use material incorporating a release encapsulant’ is de titel van het PPS-toeslagproject waarbinnen Endurance Solar Solutions, Exasun en TNO aan nieuwe methoden werken om zonnepanelen aan het einde van hun levensduur te hergebruiken voor de productie van nieuwe zonnepanelen. Dit moet mogelijk gemaakt worden door de introductie van een zogenaamd ‘release encapsulant’ die eenvoudige demontage van zonnepanelen mogelijk maakt. Er zullen verschillende generaties encapsulatiematerialen worden ontwikkeld en geëvalueerd. Dit maakt ook de vervanging van zonnecellen vóór het einde van de levensduur van zonnepanelen mogelijk als er zonnecellen met een hoger rendement beschikbaar komen. Exasun en TNO zullen de milieuvoordelen van het encapsulatiemateriaal en het hergebruikpotentieel van het materiaal voor de productie van zonnepanelen evalueren door middel van levenscyclusanalyses.

Materialen voor heterojunctiezonnecellen
Exasun en TNO zijn bij nog een PPS-toeslagproject betrokken: Sustainable Contact Technology for Silicon Heterojunction Solar Cells. Doel van het innovatieproject is om hoogwaardige alternatieven te ontwikkelen voor zilvermetallisatie en op indiumoxide gebaseerde contactlagen in heterojunctiezonnecellen. Indium- en zilververvangers zullen afzonderlijk en in combinatie worden getest en gebenchmarkt. De meest succesvolle processen zullen worden overgezet van laboratorium- naar productieapparatuur en wijzigingen aan de voor- en achterkant zullen gecombineerd worden getest. In een eerste evaluatie zal de architectuur van een heterojunctiezonnepaneel worden geselecteerd. Naast de voordelen voor duurzaamheid zijn de projectresultaten erop gericht het concurrentievermogen van heterojunctietechnologie te garanderen bij stijgende grondstofkosten. Beoogd eindresultaat is het volledig vermijden van indiumgebruik, en het zilvergebruik met minimaal een factor 2 reduceren. Het doel is om voor de ontwikkelde heterojunctiezonnepanelen met minder indium en zilver de efficiëntie – of ten minste de kosten per wattpiek – te evenaren.

Lees het volledige artikel hieronder in de december 2023-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten