logo
wvhj2023
© Uper Energy
© Uper Energy
15 december 2023

Schaalvergroting op komst in o&m-sector om kosten te verlagen

De wereldwijde uitgaven voor exploitatie en onderhoud (o&m) van zonnepanelen bedragen in 2030 alleen in de niet-residentiële markt al 15 miljard Amerikaanse dollar. 10 procent van de 650.000 banen in de EU zijn o&m.

In België en Nederland is een groot aantal bedrijven op de o&m-trein gesprongen en is schaalvergroting momenteel het doel. De eerste o&m-bedrijven uit de lage landen hebben inmiddels de kaap van 1 gigawattpiek geslecht.

De grootste concurrentie voor o&m-bedrijven zijn niet de marktpartijen waarmee ze concurreren, maar exploitanten van zonnepanelen die geloven dat ze het werk van o&m-bedrijven zelf kunnen doen. Doordat de onderhoudstandaard van o&m-bedrijven steeds hoger wordt, lijken met name de grotere projectontwikkelaars zich bewust te worden van wat nodig is om o&m succesvol uit te voeren.

Verzelfstandigd
Saillant detail is dat de meeste o&m-bedrijven in de Benelux zelf een spin-off zijn van grotere asset owners die in het recente verleden het onderhoud voor hun eigen pv-installaties uitvoerden. De o&m-scale-ups zijn inmiddels volop op zoek naar werk voor derden.

Nadat eerder al Everday het levenslicht zag als spin-off van KiesZon, heeft Novar – het voormalige Solarfields – in 2023 zijn servicedivisie verzelfstandigd tot Klaer. Naast de Novar-assets – zo’n 30 zonneparken – bedient Klaer internationale partijen zoals Susi, re:cap en Allianz. Het totale portfolio van het bedrijf besloeg snel na de start al ruim 800 megawattpiek. De ambitie is om de activiteiten uit te breiden binnen Europa en het portfolio binnen 5 jaar uit te bouwen tot 4 gigawattpiek. Een andere grote speler is Zonnepark Services Nederland – in 2020 opgericht door projectontwikkelaar Chint Solar en epc-contractor Goldbeck Solar – dat inmiddels meer dan 1.000 megawattpiek aan zonneparken in Nederland beheert als o&m-specialist.

Kunstmatige intelligentie
Marktonderzoeksbureau Wood Mackenzie constateert dat waar de kosten in de zonne-energiesector de afgelopen jaren zijn gedaald, de o&m-kosten in de aflopen periode vooral door hogere arbeidskosten zijn gestegen. Automatisering is daarom het wapen om prijsverlagingen te realiseren. Zo plannen steeds meer bedrijven automatisch preventief onderhoud en andere diensten in, waarbij de software het werk doet.

Door gebruik te maken van beeldmateriaal van drones kan kunstmatige intelligentie worden gebruikt om snel thermische beelden te analyseren en eventuele fouten in zonnepaneelinstallaties te identificeren. Een van de belangrijkste voordelen hiervan is dat het de exploitanten in staat stelt om beter geïnformeerde beslissingen te nemen over wanneer er fysiek onderhoud aan de installatie moet worden gepleegd en pas werknemers uit te sturen wanneer ze daadwerkelijk nodig zijn, in plaats van een willekeurig schema te hanteren. Bovendien maakt toevoeging van kunstmatige intelligentie het mogelijk op basis van kosteneffectiviteit beslissingen te nemen door het opbrengstverlies af te zetten tegen de kosten om het probleem te verhelpen.

Lees het volledige artikel hieronder in de Solar Magazine Marktgids Zonne-energie 2024.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten