logo
wvhj2023
© Hansenn | Dreamstime.com
© Hansenn | Dreamstime.com
14 december 2023

Energiemanagement moet de nieuwe standaard worden voor zonnepaneeleigenaren

Nu de penetratiegraad van zonnepanelen zo hoog is dat netcongestie ook op het laagspanningsnet steeds vaker de realiteit is, worden zonnepaneeleigenaren gedwongen zoveel mogelijk zonne-energie direct te consumeren.

Energiemanagement moet daartoe de nieuwe standaard worden om de waarde van zonne-energie te kunnen maximaliseren.

Aan beide kanten van de grens is sprake van een recordaantal klachten van consumenten over uitvallende omvormers van zonnepanelen. Waar zonnepaneelbezitters in Vlaanderen een compensatie krijgen als netbeheerder Fluvius de problemen niet binnen 30 dagen kan oplossen, denken politici en netbeheerders in Nederland met geen haar op hun hoofd aan compensatie. En dat is niet zonder reden, want de Nederlandse netbeheerders verwachten dat het fenomeen van uitvallende omvormers tot 2030 toeneemt en willen zelfs dat de productie van zonnepanelen de komende jaren ook bij kleinverbruikers wordt afgetopt.

Proactieve aanpak
Dat alles wil echter niet zeggen dat netbeheerders bij de pakken neerzitten. De Nederlandse netbeheerders zijn – mede dankzij monitoring – overgestapt van een reactieve naar een proactieve aanpak voor het spanningsprobleem. In het verleden acteerden ze alleen op basis van meldingen van klanten die belden met een klacht over uitvallende omvormers. Inmiddels wordt gewerkt met een datagedreven aanpak waarbij slimme meterdata worden gebruikt voor zowel het snel kunnen beoordelen van klachten, als om de toestand van het stroomnet te bepalen en gerichte investeringen te doen. Diezelfde slimme meterdata wijzen uit dat 1 op de 20 Nederlandse zonnepaneeleigenaren spanningsproblemen ondervindt. Als de netbeheerders niks zouden doen, verwachten ze dat tot en met 2030 potentieel meer dan 750.000 kleinverbruikers getroffen worden door overspanning waardoor pv-omvormers uitschakelen.

Al met al is monitoringsoftware voor zowel Nederlandse als Vlaamse zonnepaneelbezitters geworden tot een instrument om spanningsproblemen op het stroomnet aan te tonen en om het beloofde rendement op het geïnvesteerde kapitaal te kunnen behalen.

Wapen
Onderzoekers van kenniscentrum ElaadNL en Flexiblepower Alliance Network (FAN) stellen dat energiemanagement het wapen in de strijd is om de energiehuishouding van consumenten te optimaliseren. Dat leidt niet alleen tot een kostenbesparing voor zonnepaneeleigenaren, maar ook tot de mogelijkheid om meer duurzame energie in het stroomnet te implementeren. Bewustwording, prikkels om flexibiliteit te belonen en goede technische standaarden zijn belangrijke randvoorwaarden.

Het energiemanagementsysteem zal een spil zijn in de energietransitie. Een groot aantal omvormerfabrikanten neemt daarom inmiddels het voortouw en heeft de eerste generatie home energy management-systemen (hems-systemen) geïntroduceerd. Zij onderkennen dat hems-systemen zowel in Nederland als Vlaanderen kunnen bijdragen aan het verminderen van de noodzaak tot netverzwaring en het oplossen van congestie op het stroomnet.

Lees het volledige artikel hieronder in de Solar Magazine Marktgids Zonne-energie 2024.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten