logo
wvhj2023
© Aldo Allessie
© Aldo Allessie
14 december 2023

AIKO Energy: ‘Een nieuwe manier van denken en doen’

AIKO is een globale top 3-speler in de productie van zonnecellen. Halverwege 2023 zette het bedrijf de volgende stap. Het introduceerde een eigen lijn zonnepanelen: All Back Contact (ABC)-zonnepanelen.

Benelux Regional Manager John Willems: ‘Hiermee laten we zien waar wij voor staan. We willen bijdragen aan de transitie naar een CO2-vrij tijdperk met grensverleggende technologie. Dat beperkt zich niet tot zonnepanelen; zo zullen we in 2024 ook onze batterijen lanceren.’

Het najagen van cutting-edge technologie, herdefiniëren van de efficiency en esthetiek van pv en bouwen van partnerschappen voor optimale waardecreatie. Dat is de 3-delige missie van AIKO. Waar het bedrijf daar tot voor kort grotendeels buiten het gezichtsveld van de westerse zonne-energiewereld aan werkte, is dat niet langer het geval.

Verrassing
Willems: ‘AIKO is allang een bekende naam in China. Het bedrijf werd opgericht in 2019 en groeide sindsdien uit tot een van de grote zonnecelfabrikanten van de wereld. Er werken nu meer dan 17.000 mensen, van wie zo’n kwart zich op R&D richt. Onze huidige zonnecelproductiecapaciteit is zo’n 100 gigawattpiek, en die van onze ABC-zonnepanelen 25 gigawattpiek. Onze perc-capaciteit is 36 gigawattpiek, we hebben in totaal al 100 gigawattpiek verscheept. Daarmee bedienen we vele zonnepaneelmerken. In juni 2023, op InterSolar in München, lanceerden we echter onze eigen zonnepanelen. Dat ging niet ongemerkt voorbij; het was een verrassing voor velen. Het hoogste marktsegment heeft er een nieuwe speler bij en wel een die de bestaande markt uitdaagt.’

Output
De zonnepanelen van AIKO zijn gebaseerd op ABC-zonnecellen. De gehele elektrische infrastructuur ligt aan de achterzijde van de zonnecel. Daardoor wordt het oppervlak dat licht vangt en omzet in elektronen, zonnestroom dus, wezenlijk vergroot. Bovendien maakt het elektrische design ze slechts beperkt gevoelig voor schaduwwerking. Met een vermogen van 450 wattpiek en hoger overtreft het vermogen van de zonnepanelen van het bedrijf dat van met perc-zonnecellen uitgeruste all-blacks van hetzelfde formaat ruimschoots, maar liefst met 40 wattpiek en meer. Willems noemt dit tekenend voor de technologieontwikkeling en aspiraties van AIKO.

Volgende generatie
‘Heterojunctie- en TOPCon-zonnecellen worden algemeen gezien als de opvolgers van perc’, aldus Willems. ‘Ze verleggen de efficiency van siliciumzonnecellen verder naar het theoretische maximum van 29,4 procent. Maar daar zijn we nog lang niet. AIKO is feitelijk alweer bezig met de volgende generatie zonne-energietechnologie en niet alleen als R&D-organisatie. We brengen die nu al naar de markt, zitten in de praktijk al boven de 24 procent met onze zonnepanelen. Die producten kosten wat meer. Ten opzichte van een in grootte vergelijkbaar perc-zonnepaneel verdient een gemiddeld huishouden die investering echter binnen 1,2 jaar terug. Daarna draai je pure winst – over de gehele levensduur en uitgaande van 10 zonnepanelen en de huidige Nederlandse energieprijzen tot zo’n 12.000 euro. En dat is niet het enige voordeel. Zo zijn en blijven onze zonnepanelen gewoonweg heel mooi, diepzwart, de zonnecellen zijn nauwelijks te zien. Dat leverde ons in München de Red Dot en Intersolar Award op.

Lees het volledige artikel hieronder in de Solar Magazine Marktgids Zonne-energie 2024.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten