logo
wvhj2023
© Aquabattery
© Aquabattery
7 december 2023

Samenwerking Statkraft en Aquabattery voor flowbatterijen met zout water

Energiebedrijf Statkraft en de Nederlandse start-up Aquabattery gaan samenwerken aan de ontwikkeling van een flowbatterij gemaakt van zout water die langetermijnopslag mogelijk maakt.

Aquabattery heeft in de afgelopen jaren long duration energy storage (ldes)-flowbatterijtechnologie ontwikkeld waarin energie kan worden opgeslagen met keukenzout en water.

Meer dan 6 uur
Ldes is energieopslag met een duur van meer dan 6 uur. Vandaag de dag slaan grootschalige batterijen energie gedurende 1 tot 4 uur op. Statkraft en Aquabattery werken samen om een pilot te ontwikkelen om de leds-technologie te testen in Delft.

De flowbatterij van Aquabattery heeft alleen keukenzout en water nodig om hernieuwbare stroom op te slaan voor perioden binnen en buiten een dag; te weten van 8 uur tot meerdere dagen of weken. De flowbatterij laadt op met elektriciteit van windmolens en zonnepanelen en zet het zout om in 2 veilige chemische oplossingen – elektrolyten – die weer kunnen worden omgezet in zout water wanneer er weer groene stroom nodig is. De technologie zal worden getest door middel van een pilot die 6 tot 12 maanden zal duren. Het doel is om de schaalbaarheid van de technologie van Aquabattery en de commerciële haalbaarheid te onderzoeken. 

Waardepropositie valideren
‘De nieuwe technologie van Aquabattery is veelbelovend’, stelt Statkraft-directeur Christian Rynning-Tønnesen. ‘Het heeft de potentie om de ontwikkeling van langdurige energieopslag te versnellen en een revolutie te ontketenen. Zonder de juiste mix van energieopslag in het systeem lopen we het risico dat we het tempo van de uitrol van wind- en zonne-energie vertragen, en daarmee de energietransitie.’

‘De samenwerking met Statkraft is een belangrijke stap om onze waardepropositie te valideren en de route naar de markt voor wind- en zonne-energie minder risicovol te maken’, stelt Jiajun Cen, oprichter van Aquabattery. Door gebruik te maken van 2 van ’s werelds meest overvloedige en goedkope materialen, keukenzout en water, bieden wij een beter alternatief op het gebied van duurzaamheid, veiligheid en veerkracht van de toeleveringsketen.’

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten