logo
wvhj2023
© Xuejingwen | Dreamstime.com
© Xuejingwen | Dreamstime.com
6 december 2023

Export zonnepanelen van China naar Europa daalt naar 6,2 gigawattpiek

De export van zonnepanelen van China naar Europa is in de maand oktober gedaald naar 6,2 gigawattpiek, wat het laagste niveau van het kalenderjaar is. Dat meldt marktonderzoeksbureau InfoLink.

China exporteerde in oktober 16,5 gigawattpiek zonnepanelen, een daling van 16,7 procent ten opzichte van de 19,8 gigawattpiek van september. Tegelijkertijd is het wel een stijging van 39,8 procent ten opzichte van vorig jaar. Van januari tot oktober 2023 bedroeg de cumulatieve export 174,1 gigawattpiek, een stijging van 30,6 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Europa: 6,2 gigawattpiek
In oktober exporteerde China 6,2 gigawattpiek zonnepanelen naar de Europese markt, een daling van 18 procent ten opzichte van de 7,6 gigawattpiek in september en een daling van 10 procent op jaarbasis. Van januari tot oktober importeerde Europa 91,6 gigawattpiek aan zonnepanelen, 22,6 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Ondanks het feit dat het vierde kwartaal een traditioneel laagseizoen is, wordt de daling voornamelijk toegeschreven aan de hoge Europese voorraden. Midden november bedroegen de Europese spotprijzen voor zonnepanelen 11 tot 15 eurocent per wattpiek, wat volgens de analisten van InfoLink wijst op een vertragende prijsdaling en een geleidelijke vermindering van de voorraadproblemen. ‘Met de wintervakantie in november en december in aantocht zal de maandelijkse voorraadafname zoals gewoonlijk afnemen, wat zal leiden tot een “normale” daling van de exportvolumes vanuit China’, aldus InfoLink.

Azië-Pacific: 5,9 gigawattpiek
In oktober importeerde de Aziatisch-Pacifische markt ongeveer 5,9 gigawattpiek aan Chinese zonnepanelen, een daling van 16 procent ten opzichte van de 7 gigawattpiek in september. Van januari tot oktober van dit jaar bereikte de cumulatieve import van zonnepanelen uit China een niveau van 39,3 gigawattpiek, een stijging van 43 procent op jaarbasis.

India is de enige grote markt in de regio die in oktober groei vertoonde. Het importeerde een volume van 2,2 gigawattpiek.

Amerika: 2,4 gigawattpiek
In oktober importeerden Noord- en Zuid-Amerika 2,4 gigawattpiek aan zonnepanelen uit China, een daling van 12 procent op maandbasis ten opzichte van de 2,7 gigawattpiek in september, maar een stijging van 10 procent op jaarbasis. Van januari tot oktober bedroeg de cumulatieve import van Chinese zonnepanelen 24,4 gigawattpiek, wat een groei van ruim 13 procent betekent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

De lichte maand-op-maand daling in oktober werd voornamelijk toegeschreven aan Brazilië, waar het importvolume van Chinese zonnepanelen 1,8 gigawattpiek bedroeg.

Midden-Oosten en Afrika: 1,5 gigawattpiek
In oktober importeerde het Midden-Oosten ongeveer 1,5 gigawattpiek aan zonnepanelen uit China, een daling van 20 procent op maandbasis, maar een stijging van 200 procent op jaarbasis. Van januari tot oktober bedroeg de import van Chinese zonnepanelen 11,8 gigawattpiek, een groei van ongeveer 68,6 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Saoedi-Arabië blijft de grootste impact hebben op de verkopen in het Midden-Oosten. In oktober bedroeg de Chinese export van pv-modules naar Saoedi-Arabië ongeveer 0,9 gigawattpiek, goed voor ongeveer 62 procent van de totale marktvraag in het Midden-Oosten.

In oktober importeerde de Afrikaanse markt ongeveer 449 megawattpiek aan modules, een daling van 22,9 procent op maandbasis, maar een stijging van 159 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Van januari tot oktober bedroeg de totale import uit China 7 gigawattpiek, bijna een verdubbeling van de totale verzendingen van 3,4 gigawattpiek in 2022.

Vertragen
De analisten van InfoLink verwachten dat in het vierde kwartaal de voorraadafname zal vertragen, door teruglopende verkopen. Het aanbreken van de winter zorgt er daarbij voor dat de voorraadafname in november en december zich zal stabiliseren op het niveau van oktober of zelfs licht zal dalen.

In het eerste kwartaal van 2024 zal de naderende nieuwjaarsperiode in China de vraag naar zonnepanelen beïnvloeden, terwijl Europa en de Verenigde Staten zich in hun traditionele laagseizoen bevinden met resterende voorraden.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten