logo
wvhj2023
© Daniel127001 | Dreamstime.com
© Daniel127001 | Dreamstime.com
30 november 2023

‘China grootste producent van 14 kritieke grondstoffen’

China is voor Nederland de grootste leverancier van producten die kritieke grondstoffen bevatten, zoals zonnepanelen met onder meer silicium en gallium. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Uit het nieuwe onderzoek van het statistiekbureau blijkt bovendien dat kritieke grondstoffen zelf door Nederland het meest ingevoerd worden uit Rusland.

78,6 miljard euro
Kritieke grondstoffen zitten in een groot aantal producten en zijn onder andere nodig voor verduurzaming via zonnepanelen en digitalisering via microchips.

In 2022 voerde Nederland voor 78,6 miljard euro aan producten met kritieke grondstoffen in uit China. Dat is meer dan uit Duitsland dat voor 48 miljard euro leverde. Meer dan de helft van deze import uit China wordt echter direct weer geëxporteerd en blijft in buitenlands eigendom, oftewel quasi-doorvoer. Zonder die stroom is Duitsland daarmee de grootste leverancier. Daar staat tegenover dat een deel van de Duitse producten ook kritieke grondstoffen uit China bevat.

Zonnepanelen
Voorbeelden van producten gemaakt met onder andere kritieke grondstoffen met een grote invoerwaarde die het CBS noemt, zijn laptops, tablets, telefoons, computers, auto’s, zonnepanelen en batterijen. Zo bedraagt de importwaarde van zonnepanelen 12 miljard euro en van batterijen 4 miljard euro. Laptops en tablets hebben met 21 miljard euro en telefoons eveneens met 21 miljard euro een nog grotere importwaarde.

Met de wetenschap dat de energietransitie voor een steeds grotere vraag naar windturbines, zonnepanelen en batterijen zorgt – en daarmee voor een toenemende behoefte aan kritieke materialen – liggen er volgens de onderzoekers grote kansen bij het zó ontwerpen van bijvoorbeeld windturbines en zonnepanelen dat kritieke materialen hergebruikt kunnen worden.

Recycling
‘Aan de ene kant is er het belang om het grondstofgebruik sterk terug te dringen aan de hand van hergebruik of recycling’, schrijven de onderzoekers. ‘Aan de andere kant zijn kritieke materialen juist nodig voor de inzet van technologie om onze klimaatdoelen te halen. Deze 2 zaken kunnen hand in hand gaan door bijvoorbeeld een continue recycling van kritieke materialen in eenmaal geproduceerde zonnepanelen. Bij het thema kritieke materialen spelen extra uitdagingen zoals: een verdere prijsstijging zodra het aanbod de vraag niet kan bijbenen, schadelijke mijnbouw in Europa bij het terugdringen van onze afhankelijkheid, een teruglopende kwaliteit van gewonnen ertsen of slechte arbeidsomstandigheden bij het winnen van deze grondstoffen.’

14 kritieke grondstoffen
China is volgens het CBS voor 14 kritieke grondstoffen, zoals gallium, germanium, natuurlijk grafiet, silicium en zeldzame aardmetalen de grootste producent ter wereld. Daarnaast heeft China controle over diverse mijnen in het buitenland, zoals kobaltmijnen in Congo. Daardoor is de Europese Unie (EU) als geheel voor een groot deel van de kritieke grondstoffen, zowel onbewerkt als bewerkt, afhankelijk van import uit China.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten