Dynamische energiecontracten groeien snel in populariteit in Nederland. Hierbij is het elektriciteitstarief gekoppeld aan de groothandelsmarkt voor elektriciteit. De prijzen op die markt zijn zeer volatiel, en wel in toenemende mate. Door het vorderen van de energietransitie – met meer en meer zon en wind in de mix – is er een steeds sterkere mismatch tussen vraag en aanbod van stroom. Met een dynamisch energietarief kunnen consumenten daarop inspelen door elektriciteit af te nemen als de prijzen laag of zelfs negatief zijn, en zonnestroom te verkopen als die hoog zijn. Dat vergt echter wel actief energiebeheer, en de nodige kennis om daar het maximale uit te halen.
Volledig geautomatiseerd
‘Met SolarEdge Home bieden wij een ecosysteem voor het optimaliseren van de productie van zonnestroom, opslag en gebruik – en wel met de focus op zo laag mogelijke kosten’, aldus Frank Bakker, Global Head of Energy Management bij SolarEdge. ‘SolarEdge ONE, dat we nog dit jaar in Nederland introduceren, is daar onderdeel van. Dit energiemanagementsysteem stelt consumenten met een SolarEdge pv-omvormer, batterij en een dynamisch energiecontract in staat om volledig geautomatiseerd hun jaarlijkse energiekosten wezenlijk naar beneden te brengen, zelfs met de huidige salderingsregeling.’
Voorspellen
SolarEdge ONE optimaliseert het energiebeheer van een woning aan de hand van diverse variabelen. Zo voorspelt het de stroomproductie van de zonnepanelen en het verbruik van een huishouden. Daarnaast is het gekoppeld aan de day-aheadmarkt voor energieleveranciers. Zo kan het systeem de inkoop- en verkoopprijs van elektriciteit tot 24 uur van tevoren vaststellen. Op basis van die data, en de prioriteiten en behoeften van een huishouden, neemt SolarEdge ONE dagelijks bijvoorbeeld vele besluiten over afname van en teruglevering aan het stroomnet en het laden en ontladen van de batterij. Maar wat levert dat de consument financieel onder de streep op?
4 scenario’s
SolarEdge simuleerde de kosten van huishoudens met een dynamisch energiecontract op 50 locaties in Nederland, bij residentiële klanten met een jaarlijks stroomverbruik van 2 tot 16 megawattuur. Daarbij werden 4 verschillende scenario’s gesimuleerd: volledige inkoop van stroom bij een energieleverancier, het gebruik van een zonne-energiesysteem (red. met de salderingsregeling van nu), de combinatie van een pv-installatie met een thuisbatterij van 10 kilowattuur en de laatste: daar SolarEdge ONE aan toevoegen. 2022 werd daarbij langs 2023 gelegd om een breed en actueel beeld te krijgen van de mogelijke reductie van de energierekening.
Zoden aan de dijk
De resultaten van de simulatie van SolarEdge zijn eenduidig. Een thuisbatterij toevoegen aan zonnepanelen om het zelfverbruik van groene stroom te verhogen, leidt tot kleine kostenbesparingen voor mensen met een dynamisch energiecontract. Investeert een zonnepaneeleigenaar met een dynamisch contract echter in een SolarEdge thuisbatterij en maakt hij gebruik van SolarEdge ONE, dan zet dat wel zoden aan de dijk. Het jaarlijkse financiële voordeel ten opzichte van huishoudens met zonnepanelen alleen is significant. Bij de extreme energietarieven van 2022 is het een gemiddelde cumulatieve besparing van 560 euro en met de enigszins ‘genormaliseerde’ stroomprijzen van 2023 is dat 388 euro. Daarmee heeft SolarEdge dit verdienmodel in heldere cijfers onderbouwd.
Druk op de knop
Bakker: ‘En dat is dus zeer interessant voor vele huishoudens. Wij zijn een van de eerste zonne-energiebedrijven die zo’n energieoptimalisatiesysteem aanbiedt als onderdeel van een slim, geïntegreerd, residentieel energiesysteem. Ook daarin ligt de verklaring voor de flinke besparing die een huishouden kan realiseren met een SolarEdge omvormer, batterij en SolarEdge ONE. Door de DC-architectuur zijn er geen conversieverliezen. Een mooie functionaliteit is negatieve tariefoptimalisatie die met een druk op de knop kan worden ingeschakeld. Negatieve energieprijzen zijn niet altijd negatief, bijvoorbeeld door energiebelasting en transportkosten. Deze feature faciliteert in dat kader zero export en het maximaliseren van zelfconsumptie als dat financieel gunstig is. Daarnaast brengt het gebruik van SolarEdge ONE geen extra kosten met zich mee. Je hoeft geen extra hardware te installeren of een abonnement voor deze dienst af te sluiten. Het is gratis, gewoon downloaden en gaan.’
Bekijk alle informatie over SolarEdge ONE hier in de Solar Magazine Productzoeker.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.