Solar Magazine - DIF Capital Partners neemt meerderheidsbelang in Novar
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
DIF Capital Partners neemt meerderheidsbelang in Novar
© Novar

DIF Capital Partners neemt meerderheidsbelang in Novar

DIF Capital Partners neemt een meerderheidsbelang in Novar. Het bedrijf krijgt na goedkeuring van de autoriteiten 60 procent van de aandelen van de Nederlandse projectontwikkelaar van zonneparken in handen.

De transactie – die tot stand komt via het DIF Infrastructure VI-fonds en het Dutch Climate Action Fund Equity Vintage 1-fonds – markeert volgens de 2 bedrijven het begin van een langdurige samenwerking.

Groeikapitaal
Als onderdeel van de investering verstrekt DIF groeikapitaal om de uitbreiding van Novar’s portefeuille van grootschalige zonneparken, zonnedaken en batterijen te ondersteunen.

Het Groningse Novar bezit en exploiteert 440 megawattpiek aan zonne-energieprojecten. De huidige pijplijn aan ontwikkelprojecten bedraagt ruim 15 gigawattpiek. Een van de grote projecten waar het bedrijf momenteel aan werkt, is de ontwikkeling van het grootste private gesloten distributiesysteem in Nederland. Dit stroomnet biedt aansluitmogelijkheden voor verschillende grootschalige zonne-energie- en energieopslagprojecten. Novar ontwikkelt daarnaast het grootste project voor zonnewarmte en haar eerste groene waterstofproject.

Internationaliseren
‘De investering in Novar biedt DIF de kans om de Nederlandse marktleider op het gebied van grootschalige zonne-energie te ondersteunen’, stelt Gijs Voskuyl, partner bij DIF. ‘De bestaande operationele portefeuille van 440 megawattpiek vormt een robuuste basis, en met de uitgebreide pijplijn aan nieuwe projecten in zonne-energie en energieopslag blijven we investeren in de energietransitie. We kijken ernaar uit om samen te werken met het managementteam van Novar om het bedrijf de komende jaren gezamenlijk verder te laten groeien.’

Gerben Smit, chief executive officer van Novar Holding, is enthousiast: ‘Dankzij deze strategische samenwerking heeft Novar de mogelijkheid om te internationaliseren, verdere groei te realiseren, en ons doel van 4 gigawattpiek operationele capaciteit tegen 2030 te behalen.'

Vierde kwartaal
DIF is in het overnametraject bijgestaan door financieel adviseur KPMG, commercieel adviseur McKinsey, technisch adviseur Arup en juridisch adviseur NautaDutilh. Novar is bijgestaan door financieel adviseur Voltiq en juridisch adviseurs Eversheds Sutherland en Hogan Lovells.

De transactie is onderworpen aan goedkeuringen van regelgevende instanties. De verwachting is dat dit in het vierde kwartaal van 2023 wordt afgerond.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

De september 2023-editie van Solar Magazine besteedt onder meer aandacht aan teruglopende verkopen van zonnepaneelinstallateurs, de Tweede Kamerverkiezingen, recycling van zonnepanelen, het op stoom komen van de uitrol van de realtime interface en de...
Vacatures
Eigenenergie.net zoekt:

Coordinator Service & Onderhoud

Fulltime (40 uur) - Geldrop
Sunprojects B.V. zoekt:

Project Engineer

32-40 uur - Uilenstede 475
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!