De transactie – die tot stand komt via het DIF Infrastructure VI-fonds en het Dutch Climate Action Fund Equity Vintage 1-fonds – markeert volgens de 2 bedrijven het begin van een langdurige samenwerking.
Groeikapitaal
Als onderdeel van de investering verstrekt DIF groeikapitaal om de uitbreiding van Novar’s portefeuille van grootschalige zonneparken, zonnedaken en batterijen te ondersteunen.
Het Groningse Novar bezit en exploiteert 440 megawattpiek aan zonne-energieprojecten. De huidige pijplijn aan ontwikkelprojecten bedraagt ruim 15 gigawattpiek. Een van de grote projecten waar het bedrijf momenteel aan werkt, is de ontwikkeling van het grootste private gesloten distributiesysteem in Nederland. Dit stroomnet biedt aansluitmogelijkheden voor verschillende grootschalige zonne-energie- en energieopslagprojecten. Novar ontwikkelt daarnaast het grootste project voor zonnewarmte en haar eerste groene waterstofproject.
Internationaliseren
‘De investering in Novar biedt DIF de kans om de Nederlandse marktleider op het gebied van grootschalige zonne-energie te ondersteunen’, stelt Gijs Voskuyl, partner bij DIF. ‘De bestaande operationele portefeuille van 440 megawattpiek vormt een robuuste basis, en met de uitgebreide pijplijn aan nieuwe projecten in zonne-energie en energieopslag blijven we investeren in de energietransitie. We kijken ernaar uit om samen te werken met het managementteam van Novar om het bedrijf de komende jaren gezamenlijk verder te laten groeien.’
Gerben Smit, chief executive officer van Novar Holding, is enthousiast: ‘Dankzij deze strategische samenwerking heeft Novar de mogelijkheid om te internationaliseren, verdere groei te realiseren, en ons doel van 4 gigawattpiek operationele capaciteit tegen 2030 te behalen.'
Vierde kwartaal
DIF is in het overnametraject bijgestaan door financieel adviseur KPMG, commercieel adviseur McKinsey, technisch adviseur Arup en juridisch adviseur NautaDutilh. Novar is bijgestaan door financieel adviseur Voltiq en juridisch adviseurs Eversheds Sutherland en Hogan Lovells.
De transactie is onderworpen aan goedkeuringen van regelgevende instanties. De verwachting is dat dit in het vierde kwartaal van 2023 wordt afgerond.
De juni 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, het potentieel van de directe lijn, balkonzonnepanelen en het verhogen van het zelfverbruik.