Solar Magazine - Enexis sluit eerste flexcontract af met zonnepark
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Enexis sluit eerste flexcontract af met zonnepark
© Enexis

Enexis sluit eerste flexcontract af met zonnepark

Enexis heeft voor de tweede keer een capaciteitsbeperkingscontract afgesloten. Nadat eerder een flexcontract met een windpark werd afgesloten, gaat het nu voor het eerst om een zonnepark, dat van E.J. Bos.

Diervoedingsbedrijf E.J.Bos beschikt over een zonneweide in het Brabantse Vianen. Het bedrijf gaat op zonnige dagen op verzoek van Enexis minder elektriciteit terugleveren.

5,2 megawatt
Het zonnepark stelt voortaan 5,2 megawatt aan flexibel vermogen beschikbaar. ‘We zijn als diervoedingsbedrijf iedere dag druk met het omlaagbrengen van onze CO2-uitstoot’, vertelt Bart Uittenbogaard, manager Logistiek bij E.J. Bos Diervoeding. ‘Dat doen we in ons reguliere productieproces, samen met onze boeren. Maar ook ons zonnepark draagt daaraan bij. Een van de redenen om mee te werken aan dit contract is dat we zo meehelpen om zoveel mogelijk mensen toegang te kunnen geven tot het volle elektriciteitsnet.’

Congestiemanagement
Een capaciteitsbeperkingscontract is een vorm van congestiemanagement waarmee het elektriciteitsnet efficiënter gebruikt kan worden. Op piekmomenten vraagt Enexis het zonnepark om minder elektriciteit in te voeden. Als tegenprestatie betaalt de netbeheerder een vergoeding voor deze vorm van spitsmijden.

Nieuwe knelpunten op 11 stations

Enexis meldt dat er bij 11 stations per direct sprake is van transportschaarste. Bij 3 stations heeft dit gevolgen voor zijn klanten en daar verkleurt de schaarstekaart van geel naar oranje.

Provincie

Station

Verwachte uitbreiding gereed

Groningen

Groningen Bornholmstraat

2029

Overijssel

Enschede van Heekstraat

2029

Overijssel

Deventer Bergweide

2028

Daarnaast meldt de netbeheerder dat bij 8 andere stations sprake is van – dreigende – transportschaarste. Omdat hier al transportschaarste is in het hoogspanningsnet van TenneT, heeft dat nu geen gevolgen voor Enexis-klanten.

Het gaat om knelpunten in Noord-Brabant, voor opwek in Uden en Etten-Leur en voor terugleveren in Uden, Aarle-Rixtel, Etten-Leur en Roosendaal. Daarnaast ziet Enexis dreigende knelpunten voor afname in Kropswolde te Groningen en Haaksbergen te Overijssel.

Deel dit bericht

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

September 2023

De september 2023-editie van Solar Magazine besteedt onder meer aandacht aan teruglopende verkopen van zonnepaneelinstallateurs, de Tweede Kamerverkiezingen, recycling van zonnepanelen, het op stoom komen van de uitrol van de realtime interface en de...
Vacatures
De Zoncorporatie zoekt:

Uitvoerder Zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Amsterdam, 1033 MS
Wocozon B.V. zoekt:

Servicedesk Medewerker Monitoring en Beheer | 32-40 uur Hybrid

Fulltime (40 uur) - De Meern - Utrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!