logo
wvhj2023
© Fokke Baarssen | Dreamstime.com
© Fokke Baarssen | Dreamstime.com
15 november 2023

‘75 procent huizen met zonnepanelen zelfvoorzienend in 2050’

75 procent van de Europese huishoudens kan in het kalenderjaar 2050 volledig zelfvoorzienend zijn door zonnepanelen te installeren. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Karlsruhe Institute of Technology (KIT).

De Duitse onderzoekers hebben voor 41 miljoen Europese eengezinswoningen het technische en economische potentieel onderzocht om onder de huidige en toekomstige omstandigheden in hun eigen energiebehoefte te voorzien.

53 procent
De basis voor de berekeningen van de onderzoekers is een database waarin informatie staat over 41 miljoen Europese gebouwen en de huishoudens die erin wonen. Die informatie is gecombineerd met lokale klimatologische en economische omstandigheden.

Volgens berekeningen van de onderzoekers zou meer dan de helft van de Europese eengezinswoningen met de huidige stand der techniek van zonnepanelen al volledig zelfvoorzienend kunnen zijn op het gebied van energie. Deze 53 procent kan door diverse technologische ontwikkelingen in 2050 groeien tot 75 procent.

Offgrid
Tot slot zien de onderzoekers veel potentieel voor offgrid gebouwen in regio’s met weinig seizoensgebondenheid en hoge elektriciteitstarieven, zoals Spanje dat een hoog aantal zonuren kent en Duitsland dat hoge stroomprijzen kent.

2 miljoen huizen zouden in 2050 offgrid kunnen gaan als ze bereid zijn om 50 procent meer te betalen in vergelijking met netgekoppelde energiesystemen met geëlektrificeerde warmtelevering.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten