logo
wvhj2023
© Tinne van der Straeten
© Tinne van der Straeten
15 november 2023

België krijgt Energie Voorraad Agentschap voor opbouw strategische reserves

De Belgische minister van Energie Tinne Van der Straeten gaat het Petroleum Agentschap (Apetra) omvormen in een energievoorradenagentschap om strategische reserves op te bouwen.

Van der Straeten stelt de strategische opslag van essentiële energieproducten voor de energietransitie te willen onderzoeken.

Batterijen
‘Het is belangrijk dat België kan rekenen op de expertise van een grote speler zoals Volvo Cars, die hier in Gent de cruciale batterijen assembleert voor de auto’s van de toekomst en die auto’s ook hier bouwt’, aldus de minister tijdens een werkbezoek aan de batterijassemblagefabriek van Volvo Gent. ‘Het betekent ook dat we op een andere manier moeten nadenken over strategische voorraden. Zo worden we minder afhankelijk van de invoer van essentiële grondstoffen voor energie die cruciaal zijn voor strategische industrieën, zoals batterijen.’

In Gent kreeg de energieminister een rondleiding langs de verschillende stadia van de batterijassemblage, waar medewerkers uitleg gaven over de lithium-ionbatterijpakketten voor de elektrische Volvo XC40. Volvo Car Gent speelt een voortrekkersrol in de elektrificatiestrategie van Volvo Cars. Momenteel worden er in de fabriek gemiddeld 600 batterijpakketten per dag geassembleerd.

Naamswijziging
Met de verwachte daling van het petroleumverbruik dankzij onder meer elektrische auto’s staat het petroleumagentschap Apetra in de komende decennia voor een grote verandering. Om op deze veranderingen te anticiperen, wil Van der Straeten binnenkort een wetsontwerp aan de Kamercommissie Energie voorleggen.

De nieuwe wet moet Apetra toelaten in de toekomst om in het kader van de ontwikkeling van de Belgische energiemix en het nationaal en Europees beleid ook andere strategische energievoorraden aan te leggen. Om de nieuwe rol in de verf te zetten, wordt de naam gewijzigd in het Agence de Stockage Energétique / Energie Voorraad Agentschap (Aseva). Het zal naast petroleumproducten ook andere energievoorraden kunnen aanleggen, maar niet van elektriciteit en aardgas want die blijven beide buiten het wetsontwerp.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten