logo
wvhj2023
© Roberto Dani | Dreamstime.com
© Roberto Dani | Dreamstime.com
14 november 2023

Italië kent 1,7 miljard euro subsidie toe aan agri-pv

De Europese Commissie heeft op grond van de Europese staatssteunregels haar goedkeuring gegeven aan Italië om 1,7 miljard euro subsidie toe te kennen aan agri-pv-projecten.

De lidstaten van de Europese Unie (EU) richtten in antwoord op de coronacrisis ruim 2 jaar geleden de Herstel- en Veerkrachtfaciliteit (RRF) op waarmee de EU subsidies en leningen aan haar lidstaten kan geven om te investeren in hervorming.

Ruim 1 gigawattpiek
Italië gaat in het kader van zijn Herstel- en Veerkrachtplan 1,7 miljoen euro subsidie toekennen aan zonneparken die gecombineerd worden met landbouw. De maatregel maakt deel uit van de Italiaanse strategie om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en het aandeel hernieuwbare energie te vergroten.

De subsidieregeling die loopt tot 31 december 2024 zal gedeeltelijk worden gefinancierd via de RRF en ondersteunt de bouw en exploitatie van nieuwe agri-pv-installaties met een totale capaciteit van 1,04 gigawattpiek en een elektriciteitsproductie van ten minste 1.300 gigawattuur per jaar.

40 procent kosten
In het kader van de regeling zullen aan landbouwproducenten investeringssubsidies worden toegekend met een totaal budget van 1,1 miljard euro, waarbij tot 40 procent van de subsidiabele investeringskosten gedekt wordt.

Verder worden ‘aanmoedigingstarieven’ toegekend – in totaal 560 miljoen euro – voor de operationele fase van de projecten, voor een periode van 20 jaar. Deze tarieven zullen worden vastgesteld via een aanbestedingsprocedure op basis van een pay-as-bid-regel en zullen de vorm aannemen van tweezijdige contracts for difference. Om van de subsidieregeling te kunnen profiteren, moeten de projecten vóór 30 juni 2026 operationeel zijn.

Vergroening
‘Deze regeling van 1,7 miljard euro, gedeeltelijk gefinancierd door de Herstel- en veerkrachtfaciliteit, stelt Italië in staat om een efficiënter gebruik van land te ondersteunen door landbouw te combineren met de productie van hernieuwbare energie’, aldus Eurocommissaris Didier Reynders, belast met het mededingingsbeleid. ‘Het zal bijdragen aan de vergroening van de landbouwsector en aan de overgang naar klimaatneutraliteit, in lijn met de doelstellingen van de Europese Green Deal.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten