logo
wvhj2023
© SPIE
© SPIE
14 november 2023

Vakantiepark Roompot Brouwersdam neemt batterij in gebruik

Het nieuwe vakantiepark van Roompot in Brouwersdam heeft een batterij in gebruik genomen met een opslagcapaciteit van 264 kilowattuur. De batterij is geleverd door Elfa en SPIE.

De bewoners van de vakantiehuisjes verbruiken de meeste stroom in de ochtend en in de avond, als ze de airco of verwarming aanzetten, douchen en gebruikmaken van de kookapparatuur.

Netaansluiting
Overdag wordt dus het minste energie verbruikt en dat is net het moment dat de zonnepanelen stroom produceren. Omdat de netaansluiting het bovendien niet toelaat om zonne-energie terug te leveren aan het stroomnet, heeft SPIE daarom een centraal energieopslagsysteem op het nieuwe vakantiepark geïnstalleerd.

Tim Bogaert, werkvoorbereider bij SPIE, hierover: ‘Tijdens het onderzoeks- en adviesproces is gekeken naar de daadwerkelijke energiebehoefte en het beoogde gebruik van zo’n accupakket. Samen met producent Elfa hebben we gekozen voor een accupakket met een opslagcapaciteit van 264 kilowattuur.’

5.000 keer
‘Het accupakket is eigenlijk een kleine zeecontainer van 3 kubieke meter dat bestaat uit verschillende lades met accu’s. Het kan ongeveer 5.000 keer volledig worden opgeladen en ontladen en heeft een levensduur van zo’n 5 jaar. Hierna heeft hij nog 75 procent van de nominale capaciteit over.’

Weersvoorspellingen kunnen worden gekoppeld aan het gebruik van het accupakket, zodat er nog efficiënter met de energie kan worden omgegaan. Mocht de zon niet schijnen dan kan het batterijpakket opgeladen worden met stroom vanuit het reguliere elektriciteitsnet. Het batterijpakket kan in de toekomst ook nog worden ingezet voor peaksheaving, het handhaven van verbruikspieken. Mocht het park gaan uitbreiden en is de huidige trafo niet zwaar genoeg, dan kan het accupakket hiervoor ook worden ingezet.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten