logo
wvhj2023
© LONGi
© LONGi
9 november 2023

‘China blijft productie zonnepanelen in handen, overaanbod belemmert uitbreidingen’

Ondanks de stimulering van lokale productie op overzeese markten zal China de wereldwijde productieketen voor zonne-energie blijven domineren en zal de kloof op het gebied van technologie en kosten enkel vergroten.

Na in 2023 meer dan 130 miljard Amerikaanse dollar te hebben geïnvesteerd in de zonne-energiesector zal China van 2023 tot 2026 meer dan 80 procent van de wereldwijde productiecapaciteit voor polysilicium, wafers, zonnecellen en zonnepanelen in handen houden. Dat concluderen onderzoekers van Wood Mackenzie in het nieuwe rapport ‘How will China's expansion affect global solar module supply chains?’.

1 terawattpiek
Naar verwachting zal er in 2024 wereldwijd meer dan 1 terawattpiek aan productiecapaciteit voor wafers, zonnecellen en zonnepanelen online zijn, wat betekent dat China’s productiecapaciteit voldoende is om tot het kalenderjaar 2032 aan de jaarlijkse wereldwijde vraag naar zonnepanelen te voldoen. In 2026 zal de Chinese productiecapaciteit voor zonnepanelen 1,7 terawattpiek bedragen, terwijl die in de rest van de wereld ruim 400 gigawattpiek zal zijn.

China’s productiecapaciteitsuitbreiding zal volgens WoodMackenzie dan ook zijn dominantie in de wereldwijde zonne-energiesector bestendigen, met zijn geavanceerde technologie, lage kosten en complete toeleveringsketen. ‘Sterk overheidsbeleid in overzeese markten heeft de lokale zonne-energieproductie doen toenemen, maar deze is nog steeds niet kostenconcurrerend ten opzichte van het Chinese aanbod’, aldus senior onderzoeker Huaiyan Sun. ‘Een zonnepaneel gemaakt in China is 50 procent goedkoper dan een zonnepaneel geproduceerd in Europa en 65 procent goedkoper dan in de Verenigde Staten.’

Afhankelijkheid
‘Ondanks de aanzienlijke uitbreidingsplannen voor zonnepanelen kunnen overzeese markten hun afhankelijkheid van China voor wafers en zonnecellen de komende 3 jaar nog niet wegnemen’, aldus Sun.

Buiten China verwacht WoodMackenzie dat India tegen 2025 Zuidoost-Azië zal inhalen als de op een na grootste regio voor de productie van zonnepanelen. Overaanbod en hevige concurrentie zullen de toeleveringsketen voor zonne-energie in de toekomst kenmerken en zijn volgens de onderzoekers nu al de oorzaak van het annuleren van sommige uitbreidingsplannen.

Fabrieken sluiten
De bezorgdheid over het overaanbod op de markt richt zich voornamelijk op oude productielijnen die producten met een lagere efficiëntie produceren, zoals de p-type zonnecellen en zonnecellen gebaseerd op M6-wafers. De vraag naar cellen van het p-type zonnecellen daalt sinds dit jaar en zal volgens Wood Mackenzie in 2026 nog maar 17 procent van het aanbod bedragen.

Sun voegde eraan toe: ‘Overaanbod zal ontegenzeggelijk een aantal van de huidige uitbreidingsplannen belemmeren. Meer dan 70 gigawattpiek aan productiecapaciteit in China is de afgelopen 3 maanden beëindigd of opgeschort.’

De zonne-energiesector in China gaat volgens Wood Mackenzie al met al een uitdagende tijd tegemoet. Zonnepaneelproducenten zullen volgens de onderzoekers gedwongen worden om orders met verlies aan te nemen, hun productiecapaciteit in te krimpen of hun fabrieken helemaal te sluiten.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten