logo
wvhj2023
© Alliander
© Alliander
2 november 2023

Liander meldt recordinvestering van 4 miljard euro, maar kwart werk blijft liggen

Liander investeert in de periode 2024-2026 ruim 4 miljard euro in de uitbreiding van het stroomnet en zijn overige infrastructuur. Ondanks de recordinvestering blijft een kwart van het werk liggen.

In het investeringsplan dat de netbeheerder heeft gepresenteerd, groeien de uitgaven met 16 procent ten opzichte van het vorige investeringsplan.

23.000 transformatorhuisjes
In de periode tot 2033 verwacht Liander bijna 40.000 kilometer elektriciteitskabel te leggen, 23.000 transformatorhuisjes te plaatsen en te vernieuwen, 48 nieuwe, grote elektriciteitsverdeelstations te bouwen en 49 elektriciteitsverdeelstations uit te breiden. Bovendien worden nog eens 62 kleinere elektriciteitsstations gebouwd en 82 kleinere elektriciteitsstations uitgebreid.

Flevoland: 244 miljoen euro
In Flevoland gaat het voor Liander de komende 3 jaar om een investeringsbedrag van 244 miljoen euro.

In de periode tot 2033 bouwt Liander samen met TenneT 2 grotere elektriciteitsstations van 150 kilovolt nabij Almere en ten zuiden van Lelystad. Daarnaast wordt het huidige station op Pampus verder uitgebreid. Ook wordt onderzocht of het elektriciteitsstation in Luttelgeest moet worden uitgebreid om het tuindersgebied daar ook in de toekomst van voldoende elektrische capaciteit te voorzien. In de Flevopolder worden nog 5 nieuwe kleine stations gebouwd. Om meer elektriciteit door de provincie te transporteren, werkt Liander momenteel aan de uitbreiding van het distributienet in Noordelijk Flevoland. Dit net zorgt ervoor dat meer capaciteit kan worden geleverd vanaf onder andere het onlangs uitgebreide elektriciteitsstation in Emmeloord.

In de hele provincie gaat Liander 1.900 transformatorhuisjes en 1.300 kilometer kabel vervangen en extra aanleggen. Ook wordt het elektriciteitsnet in de woonwijken enorm uitgebreid. Om te voorkomen dat in de woonwijken een tekort aan elektrische capaciteit ontstaat, wordt gestreefd om richting 2030 per jaar het net in 12 buurten aan te pakken.

Friesland: 534 miljoen euro
Liander investeert de komende 3 jaar 534 miljoen euro in het onderhoud en de uitbreiding van de Friese energienetten. In de provincie breidt Liander 2 bestaande, grote elektriciteitsverdeelstations uit en bouwt 7 nieuwe grote stations. Daarnaast wordt 1 kleiner station uitgebreid en nog eens 17 nieuwe stations van dat formaat gebouwd. 

Ook de elektriciteitsnetten in de Friese steden, dorpen en wijken worden flink uitgebreid. Liander gaat bijvoorbeeld 2.800 elektriciteitshuisjes en 2.900 kilometer middenspanningskabels vervangen en extra aanleggen.

Gelderland: 1,2 miljard euro
In Gelderland investeert Liander in de periode 2024-2026 1,2 miljard euro. De komende jaren wordt, samen met TenneT, ingezet op een structurele uitbreiding van het elektriciteitsnet in de provincie. In het noordelijk deel van Gelderland worden door Liander 10 bestaande, grote elektriciteitsverdeelstations uitgebreid en 5 nieuwe stations gebouwd. Daarnaast worden 11 kleine stations uitgebreid en nog eens 5 gebouwd. In Zuidoost-Gelderland gaat het om de uitbreiding van 13 grote stations en de bouw van 8 nieuwe. Daarnaast worden ook hier de kleine stations aangepakt: 25 in totaal. En worden nog eens 9 nieuwe, kleinere stations gebouwd.    

Ook de elektriciteitsnetten in de steden, dorpen en wijken breiden flink uit. Liander gaat bijvoorbeeld 6.900 middenspanningsruimtes en 6.000 kilometer middenspanningskabels vervangen en extra aanleggen.

Noord-Holland: 1,6 miljard euro
In Noord-Holland, inclusief Amsterdam, investeert Liander ruim 1,6 miljard euro tot en met 2026. In de periode tot 2033 verwacht Liander in Noord-Holland, inclusief Amsterdam, 42 grotere en 40 kleinere elektriciteitsstations te bouwen of uit te breiden. 6.000 kilometer kabel wordt vervangen en nieuw aangelegd. Daarnaast gaat Liander de wijken in: in totaal 6.600 elektriciteitshuisjes worden vervangen of nieuw geplaatst. Dit gebeurt via een gezamenlijke buurtaanpak met gemeenten. Met deze aanpak wordt in één keer het elektriciteitsnet in de wijk gereedgemaakt voor de toekomst.

Zuid-Holland: 394 miljoen euro
In het deel van Zuid-Holland waar Liander als netbeheerder actief is, investeert het de komende 3 jaar 394 miljoen euro in het uitbreiden en onderhouden van de elektriciteits- en gasnetten. Om meer elektriciteit door de provincie te transporteren, gaat Liander 2.000 transformatorhuisjes en 1.500 kilometer kabel vervangen en extra aanleggen.

In de periode tot 2033 bouwt Liander in Zuid-Holland samen met TenneT 2 grotere elektriciteitsstations van 150 kilovolt in Zuidplaspolder en Hazerswoude-Rijndijk. In Zuidplaspolder is onlangs de bouw gestart. Voor het nieuwe station in Hazerswoude-Rijndijk worden op dit moment de procedures doorlopen. De huidige stations in Leiden en Sassenheim worden de komende jaren uitgebreid.

Naast de bouw en uitbreiding van de grotere elektriciteitsstations, worden 17 ‘kleinere’ stations uitgebreid en bouwt Liander 10 nieuwe stations van dit type. ‘Kleinere’ stations die onder andere worden uitgebreid staan in Alphen West, Leimuiden, Leiderdorp, Noordwijk, Hillegom, Lisse, Leiden-Noord, Leiden RU, Wassenaar, Zoeterwoude, Sassenheim, Rijnsburg, Katwijk en Boskoop. Voor de meeste van deze uitbreidingen is extra grond nodig en voor een aantal is zelfs een heel nieuwe locatie vereist. Nieuwe ‘kleinere’ stations zijn onder andere voorzien in Noordwijkerhout, Valkenburg, Oegstgeest, Leiden Zuidwest, Roelofarendsveen, Alphen Noord, Alphen Noordwest en Voorschoten.

Wijk-voor-wijkaanpak
Ondanks de fors toenemende investeringen lukt het met de huidige manier van werken en het huidig beschikbare aantal technici niet om de klimaatdoelen te halen. Om aan de volledige vraag te voldoen, zou Liander tot en met 2033 een kwart meer werk moeten uitvoeren.

‘Er liggen ambitieuze klimaatplannen’, stelt chief operating officer Marlies Visser. ‘Maar de vraag naar elektriciteit groeit sneller dan het tempo waarin wij kunnen bijbouwen. Dat betekent dat prioriteiten moeten worden gesteld en we moeten accepteren dat niet álles op korte termijn mogelijk is. Tegelijkertijd is het essentieel dat de uitvoering wordt versneld. Een ongekende opschaling en “industrialisering” van de uitvoering is nodig. Netbeheerders gaan flink opschalen en willen met gemeenten en aannemers tot een wijk-voor-wijkaanpak komen, om zo de snelheid flink te verhogen. Daarnaast moeten de doorlooptijden voor bijvoorbeeld vergunningen flink omlaag en de energie-infrastructuur moet direct worden meegenomen bij de ontwikkeling van woonwijken of bedrijventerreinen.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten