logo
wvhj2023
© Liander
© Liander
1 november 2023

Recordplannen netbeheerders, pleidooi voor nationale uitvoeringsagenda regionale infrastructuur

De regionale netbeheerders hebben hun nieuwe investeringsplannen gepresenteerd die recordinvesteringen voor het stroomnet bevatten. Ze pleiten daarbij voor een Nationale Uitvoeringsagenda Regionale Infrastructuur.

Tot en met 2026 investeren netbeheerders ruim 8 miljard euro per jaar in de Nederlandse gas- en elektriciteitsnetten. Om de enorme klus van de energietransitie te klaren, stellen de netbeheerders daarbij ingrijpende andere werkwijzen voor waarmee een forse versnelling van het uitbreiden van de energienetten mogelijk is.  

Voldoen aan driekwart aanvragen
‘Er liggen heel ambitieuze plannen’, stelt Hans-Peter Oskam, directeur Beleid en Energietransitie Netbeheer Nederland. ‘Maar de vraag naar transportcapaciteit groeit sneller dan het tempo waarin de netbeheerders het elektriciteitsnet kunnen uitbreiden. Zelfs met de aangekondigde recordinvesteringen kunnen we in de jaren ’24, ’25 en ’26 nog niet alle energie-infrastructuur bouwen die er nodig is. We schatten aan zo’n driekwart van de huidige aanvragen te kunnen voldoen. Dat betekent dat er prioriteiten moeten worden gesteld. We stellen dagelijks de vraag: wat doen we nu en wat later? Daarom doen we vandaag ook het voorstel over hoe we de uitvoering van onze werkzaamheden kunnen versnellen.’

Uitvoeringsagenda
De uitvoering kan en moet volgens de netbeheerders sneller, door als netbeheerders, aannemers, opdrachtgevers en (mede)overheden samen planmatiger te werken met het vizier gericht op de opbouw van het energiesysteem. De uitvoering wordt hierdoor volgens hen logischer en gaat sneller.

De regionale netbeheerders presenteren een voorstel voor een Nationale Uitvoeringsagenda Regionale Infrastructuur, waarin ze een aanzet doen hoe deze versnelling wordt gerealiseerd. Ze willen over deze Uitvoeringsagenda met stakeholders in gesprek, om samen te kijken hoe de versnelling kan worden gerealiseerd.

Dialoog
Netbeheer Nederland ziet deze Nationale Uitvoeringsagenda Regionale Infrastructuur als de start van een landelijke dialoog over de uitvoering.

Die moet zorgen voor perspectief voor alle energiegebruikers, van industrie tot consument, doordat duidelijk wordt welke infrastructuur op korte termijn gerealiseerd kan worden. Zo willen de regionale netbeheerders bijvoorbeeld zo efficiënt mogelijk werken met ‘productiekaravanen’ die wijk voor wijk het net toekomstbestendig maken en door zogenaamde ‘vergunningfabrieken’ die zorgen dat er sneller grond beschikbaar is voor de benodigde infrastructuur. 

Naast de toenemende snelheid in uitvoering zorgt de uitvoeringsagenda voor transparantie en voorspelbaarheid van het uit te voeren werk. Door inzet van de agenda weten alle betrokkenen eerder waar er wanneer aan de energie-infrastructuur wordt gewerkt.

3 kernelementen in Nationale Uitvoeringsagenda Regionale Infrastructuur

Het belangrijkste element in de door de netbeheerders voorgestelde uitvoeringsagenda voor de regionale energie-infrastructuur is een ongekende opschaling en ‘industrialisering’ van de uitvoering. Met andere woorden: bouwen, bouwen, bouwen. Met efficiëntere processen en meer productie in de hele keten. En met innovatie in werkwijzen en methoden. De agenda bevat de volgende 3 kernelementen:

  1. Focus op de infrastructuurverbouwing
    • Vergunningfabrieken: vergunningen en ruimte meerjarig vooruit in bulk gunnen
    • Ruimtelijke doorzettingsmacht: overheden versnellen trajecten voor infrastructuur
    • Wijk-voor-wijkaanpak: voorspelbaarheid en efficiëntie in uitvoering creëren
  2. Energie leidend maken in planologie
    • Bij het plannen maken altijd kijken naar de energie-infra
    • Mogelijkheid voor netbeheerders om van energievisie afwijkende plannen af te keuren
    • Samen met overheden structurerende keuzes maken
    • Loslaten van first-come-first-served-principe
  3. Flexibiliteit wordt de norm
    • Batterijen gebruiken alleen flexibele capaciteit
    • Restcapaciteit beschikbaar maken voor flexibele klanten
    • Sturing van laadpalen en warmtepompen uiterlijk per 2026
    • Verplicht netbewust laden en aftoppen opwekpieken zonnepanelen op daken

Ter consultatie
Om te bepalen waar en wanneer energie-infrastructuur wordt aangelegd, uitgebreid en onderhouden, publiceren de netbeheerders elke 2 jaar hun investeringsplannen. In de nu gepresenteerde investeringsplannen staat welke investeringen de netbeheerders in de jaren ’24, ’25 en ’26 doen. Ook wordt er een inschatting gemaakt van de investeringen die de komende 10 jaar nodig zijn. 

De investeringsplannen liggen nu ter consultatie voor en worden op 1 januari ingediend bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM). 

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten