logo
wvhj2023
© KiesZon
© KiesZon
31 oktober 2023

‘Energiehubs kunnen 4 tot 6 megaton extra CO2-reductie opleveren’

De uitrol van energiehubs kan 4 tot 6 megaton extra CO2-reductie in 2030 opleveren. Dit blijkt uit onderzoek van Royal HaskoningDHV in opdracht van de NVDE en Programma Verduurzaming Bedrijventerreinen.

Door in een energiehub samen te werken, kunnen bedrijven volgens de onderzoekers hun eigen verduurzamingsdoelen beter halen, meer zonne-energie produceren en meer elektrische laadpunten voor logistieke voertuigen ontwikkelen.

3 effecten
In het onderzoek heeft Royal HaskoningDHV het CO2-effect van energiehubs vergeleken met ‘business as usual’ voor het jaar 2030 ten opzichte van 2021. De onderzoekers onderscheiden 3 effecten. Het eerste effect is dat door de energiehub een bedrijventerrein versneld en vergaand verduurzaamd wordt. Het tweede effect is dat er meer projecten voor de opwek van duurzame energie gerealiseerd worden. In theorie zou de realisatiegraad van zonne-energieprojecten in de pijplijn met 17 tot 35 procent verhoogd kunnen worden. Het derde effect is dat er extra netcapaciteit vrijkomt voor laadpalen.

Al met al schat het advies- en ingenieursbureau in dat alleen al bij zo’n 350 grotere, energie-intensieve bedrijventerreinen een energiehub-benadering kan leiden tot 4 tot 6 megaton CO2-reductie in 2030, oftewel 3 tot 4 procent ten opzichte van de huidige totale emissies. Want door processen onderling af te stemmen en energie direct uit te wisselen, blijkt er veel meer verduurzaming mogelijk met de bestaande infrastructuur.

3 aanbevelingen
Om het potentieel van energiehubs te benutten, doen de onderzoekers 3 aanbevelingen. Ten eerste moet een structurele verduurzamingsagenda per bedrijventerrein opgesteld worden. Ten tweede moet aangesloten worden bij de regionale energievisie, Regionale Energiestrategie 2.0 (RES 2.0), Cluster Energiestrategie 2.0 (CES 2.0) en provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (pMIEK).

Tot slot moet meer ondernemingsruimte gecreëerd worden, met onder andere een inzet op lange- termijninvesteringszekerheid. De ervaring met energiehubs leert volgens Royal HaskoningDHV dat het verstandig is om vanuit een langetermijnvisie te werken, maar klein te beginnen en de hubs stap voor stap uit te bouwen samen met de omgeving.

Nationaal beleid
Daarvoor is overigens wellicht nationaal beleid nodig. Daarbij valt te denken aan bedrijven belonen die in een energiehub tot extra CO2-reductie komen, bijvoorbeeld in hun nettarief of een belasting. Een andere suggestie is vergunningsprocedures vergemakkelijken door ze bijvoorbeeld te combineren of bedrijven gemakkelijker toegang te geven tot informatie, bijvoorbeeld over de structuur van het elektriciteitsnet op hun terrein.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten