logo
wvhj2023
© novar
© novar
27 oktober 2023

Record van 7,8 gigawatt stroomafnameovereenkomsten wind- en zonne-energie

De Europese markt voor stroomafnameovereenkomsten (ppa’s) beleeft een recordjaar. Er is tot en met september al 7,8 gigawatt aan nieuwe ppa’s afgesloten voor wind- en zonne-energieprojecten.

Het RE-Source Platform – dat kopers en leveranciers van duurzame energie vertegenwoordigt – meldt dat bedrijven in de ICT-sector, zware industrie en telecom goed zijn voor respectievelijk 2,0 gigawatt, 1,8 gigawatt en 0,65 gigawatt van de ppa’s.

60 procent
Dat is zo’n 60 procent van de nieuwe zakelijke ppa’s voor hernieuwbare energie. Andere sectoren zoals de detailhandel, de transportsector en de automobielindustrie spelen volgens de onderzoekers van het RE-Source Platform een steeds belangrijkere rol in het CO2-vrij maken van de industrie en de overgang naar een elektriciteitssysteem op basis van hernieuwbare energie.

Deze week organiseert RE-Source in Amsterdam een evenement over ppa’s waarbij 1.300 deelnemers aanwezig zijn. Op het congres roepen de inkopers van zakelijke energie beleidsmakers op om de lopende onderhandelingen over de hervorming van de Europese elektriciteitsmarkt (red. electricity market design, EMD) te gebruiken om de resterende belemmeringen voor ppa’s weg te nemen.

Einde noodinterventies
Zo moet er volgens het RE-Source Platform snel een einde komen aan noodinterventies op de elektriciteitsmarkt. De overheidsmaatregelen om de energiecrisis aan te pakken, hebben namelijk nieuwe uitdagingen gecreëerd voor de ppa-markt.

Verder pleiten ze voor snellere vergunningverlening voor nieuwe wind- en zonneparken en ondersteuning bij het beheren van prijsrisico’s en het aantonen van bankability. Annie Scanlan, Policy and Impact Director bij het RE-Source Platform, hierover: ‘We zien dat meer bedrijven dan ooit hun energie veilig willen stellen door middel van duurzame-energiecontracten. Het enige wat ons ervan weerhoudt om hernieuwbare energie voor alle bedrijven toegankelijk te maken, zijn de bestaande regelgevingsbarrières en de rechtszekerheid van de Europese Unie (EU). Om het volledige potentieel van ppa’s te ontsluiten, moet de Richtlijn Hernieuwbare Energie worden geïmplementeerd en moet de herziening van het ontwerp van de elektriciteitsmarkt snel en verstandig worden aangenomen. Op deze manier zullen nog meer bedrijven ppa’s zien als een levensvatbare optie om concurrerend geprijsde groene elektriciteit in te kopen.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten