logo
wvhj2023
© Dutchscenery | Dreamstime.com
© Dutchscenery | Dreamstime.com
12 oktober 2023

1 op 7 Nederlanders wil installateur zonnepanelen worden voor hoger salaris

Ruim 1 op de 7 werkende Nederlanders wil zijn of haar huidige baan inruilen voor een baan als installateur van zonnepanelen of warmtepompen. Er is wel 1 belangrijke voorwaarde: het moet een hoger salaris opleveren.

Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Slimster.nl dat is uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Panel Inzicht. In totaal wil een derde van de werkende Nederlanders een switch naar een fysiek beroep overwegen als hen dat meer loon zou opleveren.

Personeelstekorten
In het kader van de Internationale Dag voor Fatsoenlijk Werk én met het oog op de nijpende personeelstekorten in de technische sector werd 2.000 Nederlanders gevraagd of zij een fysiek beroep willen uitoefenen.

Vooral werk als elektricien of timmerman spreekt Nederlanders aan. 1 op de 5 ondervraagden zou zijn of haar huidige baan daar best voor willen inruilen. 15,3 procent ziet zichzelf ook wel schilder worden of bijdragen aan de energietransitie door zonnepanelen, laadpalen of warmtepompen te installeren. Stukadoor, dakdekker en glaszetter spreken minder aan: 1 op de 10 Nederlanders zou deze beroepen overwegen, mits het salaris hoger ligt dan dat van zijn huidige baan.

Minder kans op burn-out
Los van het feit dat fysieke beroepen doorgaans belastender zijn dan bijvoorbeeld een kantoorbaan, is er volgens Slimster wel degelijk een aan gezondheid gerelateerde reden om een switch te overwegen. Het bedrijf meldt dat werknemers in de bouw aanzienlijk minder vaak kampen met burn-outklachten. ‘Slechts’ 15 procent van de werkenden in deze sector heeft hier last van. Enkel in 3 van de 21 door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onderscheiden branches ligt dit percentage lager. In de ICT en het onderwijs komen burn-outklachten juist het meest voor.

Mannen
Mannen hebben meer oren naar werken in de bouw- of installatiebranche dan vrouwen: 46 om 22 procent. Dat zijn wel voornamelijk mannen die aan het begin van hun carrière staan, want met name onder twintigers is de potentiële animo met 52 procent het grootst.

Daarnaast zijn er ook duidelijke regionale verschillen. Vooral in de noordelijke provincies – Drenthe (43 procent), Friesland (46 procent) en Groningen (47 procent) – en Gelderland (43 procent) willen mensen tegen een hoger salaris best in de bouw werken. Inwoners van Flevoland (27 procent) zijn hierover het minst enthousiast.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten