250 miljoen euro subsidie voor productie waterstof met wind- en zonne-energie
Minister Jetten kondigt de start aan van een nieuwe subsidieregeling voor kleinere elektrolyseprojecten voor de productie van waterstof met wind- en zonne-energie. Er is 250 miljoen euro subsidie beschikbaar.
Met dat geld moet 100 megawatt aan elektrolysecapaciteit worden gecreëerd. Het kabinet hoopt met dit geld 5 tot 10 kleinere projecten te helpen realiseren door heel Nederland, zodat meerdere bedrijven en lokale overheden ervaring op kunnen doen met elektrolyse. Om die reden komen enkel projecten met een capaciteit van 0,5 tot 50 megawatt voor de subsidieregeling Opschaling volledig hernieuwbare waterstofproductie via elektrolyse (OWE) in aanmerking.
Wind- of zonneparken
Voor deze subsidieregeling komen alle soorten kleinere projecten in aanmerking, zolang ze gebruik- maken van elektriciteit geproduceerd door wind- of zonneparken. Deze projecten kunnen bijvoorbeeld waterstof leveren aan lokale gebruikers, zoals tankstations, kleine industriële bedrijven, boerenbedrijven of woningen.
Ook kunnen bedrijven met deze projecten netcongestie helpen voorkomen en de waterstof gebruiken om overschotten van duurzame energie lokaal op te slaan voor een later moment.
Onrendabele top
De winnende partijen krijgen een vergoeding om het kostenverschil tussen hernieuwbare en fossiele waterstof te dichten, de zogenaamde onrendabele top. Het totale subsidiebedrag voor investering en exploitatie is maximaal 9 euro per kilogram volledig hernieuwbare waterstof. Aanvragers mogen zelf de exploitatieduur van de subsidie bepalen, zolang het minimaal 7 en maximaal 15 jaar is.
De subsidie kan vanaf 30 november 9.00 uur aangevraagd worden via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Begin 2024 worden de winnaars bekend. Om ervoor te zorgen dat de projecten snel worden gerealiseerd, is een van de eisen van de subsidie dat de projecten binnen 4 jaar worden afgerond. Bedrijven hebben dus tot 2028 om hun elektrolyseproject te realiseren.
Tender van 1 miljard
In het Klimaatakkoord is afgesproken dat Nederland in 2030 ten minste 4 gigawatt aan elektrolysecapaciteit heeft. Voor grotere waterstofprojecten bestaan al subsidieregelingen zoals Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++).
Ook wordt voor grote waterstofprojecten in het voorjaar van 2024 een tender opengesteld met een budget van 1 miljard euro. Hierover wordt de komende maanden meer informatie bekendgemaakt.
Deel dit bericht