logo
wvhj2023
© KiesZon
© KiesZon
6 oktober 2023

Motie GroenLinks om voorwaarden postcoderoossubsidie zonnepanelen te verruimen

Suzanne Kröger heeft namens GroenLinks in de Tweede Kamer een motie ingediend om de voorwaarden van de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) voor windmolens en zonnepanelen te verruimen.

Kröger stelt met haar motie om de postcoderoossubsidie te wijzigen energiecoöperaties ‘de wind mee te willen geven’.

6 megawattpiek
De motie van Kröger verzoekt de regering de voorwaarden van de SCE te verruimen naar een geïnstalleerd vermogen of maximale vraag tot 6 megawattpiek voor zonne-energieprojecten en tot maximaal 18 megawatt voor windenergieprojecten. Daarnaast verzoekt de motie de regering een verhoogd tarief voor projecten die 100 procent in coöperatieve handen worden ontwikkeld op te nemen in de SDE++-regeling, en gaat over tot de orde van de dag.

Momenteel is er voor windmolens SCE-subsidie voor installaties met een vermogen van 15 tot 1 kilowatt en voor zonnepanelen van 15 tot 1 kilowattpiek.

Minister aarzelt
Minister Jetten voor Klimaat en Energie aarzelt over de motie van Kröger en heeft haar gevraagd de motie aan te passen. ‘Het verzoek is om in de SDE met een aparte categorie te gaan werken. Dat gaat helaas niet binnen de SDE zoals we die nu kennen, omdat het een generieke regeling is die gericht is op grootschalige uitrol. Daarbij kan ik niet differentiëren naar het type aanvragen. Daarom hebben we ook een aparte regeling, de SCE, die specifiek gericht is op het ondersteunen van energiecoöperaties. Het tweede deel van de motie moet ik dus ontraden.’

Over het andere verzoek is de minister niet negatief. ‘Ik heb het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) al eerder om advies gevraagd over de vraag hoe we ervoor kunnen zorgen dat de SCE beter gaat functioneren, zodat we meer energiecoöperaties op een goede manier kunnen bedienen. Daarbij is ook gevraagd om, mocht het PBL voldoende concrete coöperatieve projecten in een vergevorderd stadium zien, advies uit te brengen over mogelijke nieuwe categorieën waarin die binnen de SCE geaccommodeerd zouden kunnen worden. Hierover wordt de Tweede Kamer voor het eind van het jaar sowieso geïnformeerd in de openstellingsbrief over de SCE voor 2024.’

Stemming
Al met al vraagt minister Jetten Kröger om het verzoek over de SDE++ uit haar motie te schrappen en het verzoek dat specifiek gaat over de SCE te verwoorden als een onderzoek of het maximaal accommoderen hiervan. ‘Dan ga ik kijken hoe ik dat zo goed mogelijk kan doen’, besluit Jetten.

Mogelijkerwijs besluit Kröger haar motie nog te wijzigen, hoe dan ook wordt er komende week over de motie gestemd.

Update 10 oktober 2023: Suzanne Kröger heeft besloten haar motie aan te houden en niet in stemming te brengen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten