Dat meldt het Internationaal Energieagentschap (IEA) in een update van zijn Net Zero Roadmap uit 2021 waarbij het oproept om meer geld beschikbaar te stellen voor de energietransitie en minder politiek te bedrijven.
Pieken
De onderzoekers van het energieagentschap constateren dat de wereldwijde CO2-uitstoot afgelopen kalenderjaar een nieuwe recordhoogte van 37 miljard ton bereikt. Dat is 1 procent boven het niveau van vóór de coronapandemie.
Tegelijkertijd betekent de snelheid waarmee de belangrijkste schone-energietechnologieën worden uitgerold dat de vraag naar kolen, olie en aardgas volgens het IEA dit decennium zal pieken, zelfs zonder nieuw klimaatbeleid. Dat is bemoedigend, maar bij lange na niet genoeg om de doelstelling van maximaal 1,5 graad Celsius opwarming te halen.
In de pas
Positieve ontwikkelingen in de afgelopen 2 jaar zijn volgens de onderzoekers onder andere de installatie van zonnepanelen en de verkoop van elektrische auto’s die in de pas lopen met de mijlpalen die daarvoor zijn vastgesteld in IEA’s Net Zero Roadmap uit 2021. De verkoop van warmtepompen steeg afgelopen jaar wereldwijd met 11 procent. Veel markten, met name in de Europese Unie (EU), liggen voor op de jaarlijkse groei van ongeveer 20 procent die tot 2030 nodig is in het NZE-scenario. China blijft ’s werelds grootste markt voor warmtepompen.
11.000 gigawatt
Een verdrievoudiging van de wereldwijd geïnstalleerde capaciteit voor hernieuwbare energie tot 11.000 gigawatt in 2030 levert de grootste emissiereductie tot 2030 op in het Net Zero Emissions by 2050 (NZE)-scenario. Het IEA waarschuwt dat de uitrol van zonnepanelen en batterijen alleen niet genoeg is om netto 0 uitstoot te realiseren.
Voor alle landen geldt dat het versnellen van de vergunningverlening, het uitbreiden en moderniseren van de elektriciteitsnetten, het aanpakken van knelpunten in de toeleveringsketen en het integreren van hernieuwbare-energiebronnen in het energiesysteem van cruciaal belang zijn. De wereldwijde elektriciteitsnetten moeten volgens de onderzoekers tot 2030 jaarlijks met ongeveer 2 miljoen kilometer worden uitgebreid om het NZE-scenario te realiseren.
30 procent hoger
In de nieuwste versie van zijn NZE-scenario gaat het IEA ervan uit dat de stroomopwekking met zonnepanelen in 2050 30 procent hoger zal zijn dan in de 2021-versie van het scenario. De toevoeging van zonnepanelen verviervoudigt bijna tot 820 gigawatt in 2030, waarvan een kwart bestemd is voor de productie van waterstof. Zonnepanelen worden daardoor de grootste bron van elektriciteit in 2030 en behouden die positie tot 2050; wind wordt de op één na grootste bron.
Anderzijds verloopt de opwekking van elektriciteit uit fossiele brandstoffen met behulp van CO2-afvang en -opslag (ccs) langzamer dan 2 jaar geleden voorspeld. De bijdrage van ccs aan de emissiereductie bij opwekking van stroom is in het nieuwe NZE-scenario met ongeveer 40 procent verlaagd.
0,8 miljoen vierkante kilometer Op basis van een overzicht van meer dan 100 voltooide projecten schatten de onderzoekers van het IEA dat alle zonnestroom- en wind op land-projecten die vorig jaar operationeel waren, minder dan 0,2 miljoen vierkante meter landoppervlak beslaan. Zonnepaneelinstallaties in of op gebouwen zijn niet meegenomen in de berekening, omdat hier zelden extra land voor nodig is. In het NZE-scenario zorgt de verdrievoudiging van de opwekcapaciteit van hernieuwbare energie er tegen 2030 voor dat wereldwijd tot 0,8 miljoen vierkante meter land nodig is voor wind en zon op land. Windenergie neemt het grootste deel van het benodigde land voor haar rekening. Tegen 2050 zal de totale landbehoefte voor windenergie op land en zonne-energie op utiliteitsschaal stijgen tot 2,0 miljoen vierkante meter. De onderzoekers benadrukken dat deze landbehoefte in de juiste context moet worden geplaatst. Het is veel minder dan de wereldwijde behoefte aan land voor gewassen – 12,2 miljoen vierkante meter in 2020. |
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.