logo
wvhj2023
© Menno van der Haven | Dreamstime.com
© Menno van der Haven | Dreamstime.com
18 mei 2021

IEA: stop nieuwe investeringen in fossiele brandstoffen om klimaatdoelen 2050 te behalen

Het is mogelijk voor de wereldwijde energiesector om in 2050 geen CO2 meer uit te stoten, maar dat vereist een ongekende transformatie van de manier waarop energie wordt geproduceerd, getransporteerd en gebruikt.

Dat stelt het internationaal energieagentschap IEA in het nieuwe rapport ‘Net Zero by 2050: a Roadmap for the Global Energy Sector’. Een van de benodigde zaken is stoppen met nieuwe investeringen in fossiele energie.

Meer ambitie nodig
Klimaatbeloften die regeringen wereldwijd tot nu toe hebben gedaan, blijven zelfs als ze volledig worden verwezenlijkt volgens het IEA ver achter bij dat wat nodig is om de wereldwijde energiegerelateerde CO2-uitstoot tegen 2050 op 0 te brengen. Daarom is meer ambitie nodig.

Het historische IEA-rapport is ’s werelds eerste uitgebreide studie naar de manier waarop tegen 2050 kan worden overgeschakeld naar een energieneutraal energiesysteem. De routekaart voorziet erin dat tegelijkertijd een stabiele en betaalbare energievoorziening kan worden gegarandeerd, universele toegang tot energie kan worden geboden en een robuuste economische groei mogelijk is. Het rapport schetst een kosteneffectieve en economisch productieve route die leidt tot een schone, dynamische en veerkrachtige energie-economie die gedomineerd wordt door hernieuwbare-energiebronnen zoals wind en zon in plaats van fossiele brandstoffen. Het rapport onderzoekt ook de belangrijkste onzekerheden, zoals de rol van bio-energie, CO2-afvang- en -opslag en gedragsveranderingen.

Stoppen met fossiel
Voortbouwend op de instrumenten en expertise van het IEA op het gebied van energiemodellering, bevat het rapport meer dan 400 mijlpalen die gerealiseerd moeten worden om de wereldwijde reis naar netto 0 CO2-uitstoot tegen 2050 te leiden.

Een van de belangrijke vereisten om het 2050-doel te bereiken, is het per direct stoppen met investeringen in nieuwe projecten voor de levering van fossiele brandstoffen en nieuwe investeringsbeslissingen voor kolencentrales.

Tegen 2035 zijn er volgens het IEA geen nieuwverkopen meer van personenauto's met verbrandingsmotoren en tegen 2040 heeft de wereldwijde elektriciteitssector netto al een niveau van 0 uitstoot bereikt. Dit alles vereist een onmiddellijke en massale inzet van alle beschikbare schone en efficiënte energietechnologieën.

De routekaart voorziet in een jaarlijkse groei van het geïnstalleerd vermogen met 630 gigawattpiek voor zonnepanelen en 390 gigawatt voor windmolens in 2030. Voor zon-pv staat dit volgens de onderzoekers gelijk aan het ongeveer elke dag installeren van ’s werelds grootste zonnepark. Waar elektrische voertuigen nu goed zijn voor ongeveer 5 procent van de wereldwijde autoverkopen groeit dit naar meer dan 60 procent in 2030.

70 procent wind en zon
Tegen 2050 ziet de energiewereld er volgens het IEA onderaan de streep compleet anders uit. De wereldwijde vraag naar energie is ongeveer 8 procent kleiner dan vandaag de dag, maar tegelijkertijd is de economie meer dan 2 keer zo groot en de bevolking met 2 miljard mensen gegroeid.

Bijna 90 procent van de elektriciteit is tegen die tijd afkomstig van hernieuwbare bronnen, waarbij windenergie en zonnestroom samen goed zijn voor bijna 70 procent van die productie. Het grootste deel van de rest van de energieproductie is afkomstig van kernenergie. Zonne-energie is bij dit alles ’s werelds grootste energiebron.

Het aandeel fossiele brandstoffen daalt van bijna 80 procent van de totale energievoorziening tot iets meer dan een vijfde. Fossiele brandstoffen worden dan wel nog gebruikt in bijvoorbeeld kunststoffen en in productie-installaties die zijn uitgerust met de mogelijkheid om CO2 af te vangen en op te slaan.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten