Solar Magazine - TenneT gunt raamcontract van 1,9 miljard euro voor bouw onderstations
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
TenneT gunt raamcontract van 1,9 miljard euro  voor bouw onderstations
© TenneT

TenneT gunt raamcontract van 1,9 miljard euro voor bouw onderstations

TenneT heeft een raamcontract met een waarde van 1,9 miljard euro gegund aan Siemens Energy, Hitachi Energy, GE Grid en Royal SMIT. De bedrijven gaan de nieuwbouw en modernisering van onderstations verzorgen.

Het contract omvat de levering van 110 compensatiespoelen en 160 vermogenstransformatoren. De onderdelen worden niet alleen gebruikt voor onderhoudsprojecten, maar ook voor nieuwbouwprojecten. Daarbij gaat het om een investering van 1,16 miljard euro voor Duitse onderstations en 730 miljoen euro voor onderstations in Nederland. Elke leverancier heeft ongeveer een kwart van het totale volume toegewezen gekregen.

5 keer verlengen
De raamovereenkomst onderstreept ook het strategische partnerschap met de 4 leveranciers. Het heeft een minimale looptijd van 2 jaar en biedt de mogelijkheid om het contract maximaal 5 keer met telkens 1 jaar te verlengen.

‘De energietransitie vereist een complete systeemtransformatie, niet alleen met nieuwe lijnen, maar ook met state-of-the-art onderstations’, vertelt Tim Meyerjürgens, chief operational officer van TenneT. ‘Om de integratie van duurzame energie via het regionale elektriciteitsnet in het hoogspanningsnet mogelijk te maken, hebben we een groot aantal nieuwe, krachtige transformatoren nodig. Tegelijkertijd zullen onze onderstations in de toekomst systeemdiensten voor frequentie- en spanningsbehoud overnemen die voorheen door conventionele energiecentrales werden geleverd. Hiervoor hebben we extra apparatuur nodig, zoals compensatiespoelen.’

Op- en afritten
Onderstations zijn te vergelijken met op- en afritten van snelwegen. Ze verbinden de elektriciteitssnelwegen van TenneT met de middenspanningsnetten van de regionale netbeheerders. Het hart van elk onderstation wordt gevormd door de transformatoren die de elektriciteit transformeren naar een lager spanningsniveau. In toenemende mate werken de apparaten ook in omgekeerde richting om lokaal opgewekte hernieuwbare energie te transporteren.

In dit opzicht vervullen transformatorstations 2 taken tegelijk: ze voorzien de regio lokaal van elektriciteit door de elektriciteit van het hoogspanningsnet naar het regionale middenspanningsnet te transformeren en over het gebied te verdelen. Tegelijkertijd transformeren ze de opgewekte elektriciteit uit hernieuwbare-energiebronnen van het  regionale elektriciteitsnet naar het spanningsniveau van het hoogspanningsnet, dat de stroom naar de plekken van elektriciteitsverbruik transporteert. In de toekomst nemen transformatorstations ook steeds meer systeemdiensten over voor frequentie- en spanningsbehoud. Compensatiespoelen spelen een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat de spanning behouden blijft voor transport van de elektriciteit over het hoogspanningsnet.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

De september 2023-editie van Solar Magazine besteedt onder meer aandacht aan teruglopende verkopen van zonnepaneelinstallateurs, de Tweede Kamerverkiezingen, recycling van zonnepanelen en het op stoom komen van de uitrol van de realtime...
Vacatures
Sunprojects B.V. zoekt:

Tender Medewerker

32-40 uur - Uilenstede 475, Amstelveen, 1183 AG
Wocozon B.V. zoekt:

Servicedesk Medewerker Monitoring en Beheer | 32-40 uur Hybrid

Fulltime (40 uur) - De Meern - Utrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!