logowvhj2023
© Worawat Dechatiwong | Dreamstime.com
© Worawat Dechatiwong | Dreamstime.com
27 september 2023

Nieuw record Amerika, 5.597 megawattuur energieopslagsystemen geïnstalleerd

De Amerikaanse energieopslagmarkt heeft een recordkwartaal achter de rug. In het tweede kwartaal werd 5.597 megawattuur aan energieopslagsystemen in gebruik genomen. Dat melden Wood Mackenzie en ACP.

Het grid-scale-segment leidde de weg met een recordbrekende 5.109 megawattuur aan nieuwe installaties in het tweede kwartaal, waarmee het oude record uit het vierde kwartaal van 2021 met 5 procent werd overtroffen.

172 procent
Wood Mackenzie en de American Clean Power Association (ACP) melden in de nieuwste editie van het U.S. Energy Storage Monitor-rapport dat het grid-scale-segment van kwartaal op kwartaal met 172 procent groeide. Californië leidde de dans met een marktaandeel van 49 procent.

‘De markt voor energieopslag is goed op weg naar een recordjaar, nu nutsbedrijven en grotere energiegebruikers steeds meer gebruik gaan maken van energieopslag om het elektriciteitsnet te verbeteren en de betrouwbaarheid te vergroten’, stelt John Hensley, vicepresident Research & Analytics van ACP. ‘De markt gaat het jaarlijkse aantal installaties bijna verdubbelen, ondanks uitdagingen in de toeleveringsketen en vertragingen in de interconnectie. De markt zal de komende jaren bovendien snel blijven groeien.’

Opleving
Wood Mackenzie voorspelt dat het grid-scale-segment de belangrijkste motor van de energiemarkt zal blijven. In de periode 2023-2027 zal het marktsegment goed zijn voor 83 procent van de totale installaties, goed voor een vermogen van 55 gigawatt.

‘We zagen een enorme opleving in het tweede kwartaal’, vertelt Vanessa Witte, senior analist bij het energieopslagteam van Wood Mackenzie. ‘Veel projecten die in voorgaande kwartalen waren uitgesteld, grotendeels vanwege problemen met de toeleveringsketen, konden dit afgelopen kwartaal wel worden gerealiseerd. Maar zelfs met het record is de verwachte pijplijn niet volledig gerealiseerd, met meer dan 2 gigawatt aan projecten die zijn uitgesteld.’

Groeiprognoses
Gemeenschappelijke, commerciële en industriële (CCI) energieopslagsystemen waren in het tweede kwartaal goed voor een volume van 107 megawattuur en thuisbatterijen voor 381,2 megawattuur.

Witte besluit: ‘In onze vooruitzichten voor 5 jaar voorspellen we nog steeds een sterke groei voor het residentiële segment, met een totaal van 8,0 gigawatt vermogen in 2027. Het CCI-segment blijft echter achter bij de groeiprognoses en we hebben de 5-jarige groeiprognose met 28 procent verlaagd naar 3 gigawatt.’

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.