logo
wvhj2023
© 50 tinten groen Assendorp
© 50 tinten groen Assendorp
26 september 2023

‘Gemeenten moeten warmtegemeenschappen omarmen, nationaal fonds procesfinanciering noodzaak’

In het meest optimistische scenario voor zonnewarmte van Netbeheer Nederland heeft 50 procent van de huishoudens in 2050 zonnecollectoren. Dat staat in schril contrast met het huidige aandeel van deze technologie.

Ook ten behoeve van het verwarmen van woningen. Kirsten Notten onderschrijft de belangrijke rol die is weggelegd voor zonthermie in de lokale warmtetransitie. ‘De collectieve aanpak van energiecoöperaties moet daarvoor echter wel sterker worden benut. Wij kunnen een enorme bijdrage leveren door het samen te doen vanuit de wijken en buurten.’

Notten werkt als strateeg bij Energie Samen, het samenwerkingsverband van energiecoöperaties in Nederland. Daarnaast is ze wijkprocesbegeleider van 50 tinten groen Assendorp. Deze energiegemeenschap werd in 2016 opgericht door bewoners van de Zwolse wijk Assendorp, en ging in 2018 van start met de eerste activiteiten.

Goed en lekker
‘Alles gaat goed en lekker’, aldus Notten. ‘We hebben acties op het gebied van regentonnen, isolatie, groene daken… Die zijn zeer succesvol, ook omdat ze de mensen in de wijk bijeenbrengen en verduurzaming hier echt is gaan leven. Maar het zijn natuurlijk wel opzichzelfstaande kleine dingen, gericht op de korte termijn. Na alle ervaringen waren we wel aan structurele systeemveranderingen toe. Dus toen de gemeente Zwolle ons in 2021 benaderde om mee te werken aan afkoppeling van een stukje riool, hebben wij gevraagd om er dan een integrale gebiedsaanpak van te maken. Dat werd de Sallandsweide.

Samen doen
Sallandsweide, onderdeel van Assendorp, telt 5 straten en zo’n 150 woningen. Het plan voor de vergroening en het verbeteren van de leefbaarheid van deze buurt kent 2 pijlers. De eerste betreft het duurzaam koelen en verwarmen van huizen. Daarmee wordt het een voorbeeldproject voor de Nederlandse warmtetransitie van onderop. De tweede is waterbeheer, meer groen en mobiliteit. De uitgangspunten zijn onder andere, zo benadrukt Notten, dat iedereen mee kan doen, betaalbaarheid voor iedereen, maximale CO2-besparing, het echt samen doen en zo min mogelijk apparatuur in de woningen. Die zijn immers niet groot.

Seizoensbuffering
50 tinten groen Assendorp gaf een adviesbureau opdracht voor het uitwerken van ideeën voor een warmtenet. ‘Kan het, wat kost het, wat levert het op, wat zijn eventuele risico’s… Al dit soort vragen moeten worden beantwoord’, aldus Notten. Bij het zoeken naar het meest optimale duurzame- warmtesysteem voor de buurtbewoners worden in ieder geval 3 varianten bekeken: een zonnewarmtenet op 50 en 70 graden met ondergrondse seizoenbuffering van warmte en de individuele warmtepomp met zonnepanelen. Notten steekt haar geestdrift over een warmtenet met zonthermie als bron niet onder stoelen of banken. Ze onderstreept echter ook dat er nog geen keuzen zijn gemaakt en dat die ook niet bij voorbaat vaststaan.

Lees het volledige artikel hieronder in de september 2023-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten