Het sociaal tarief is een gunstig tarief voor elektriciteit en/of aardgas om bepaalde huishoudens te helpen om hun energierekening te betalen. ‘Ondanks de bestaande premies en leningen is de financiële drempel om zonnepanelen te leggen voor veel mensen nog te hoog en de Vlaamse regering kan met een systeem van prefinanciering die drempel wegnemen’, stellen Groen-fractieleidster Mieke Schauvliege en parlementslid Staf Aerts.
Kwetsbare situaties
Zonnepanelen zijn volgens de politieke partij de meest efficiënte investering om de energiefactuur snel te doen dalen. Schauvliege en Aerts stellen voor dat het Vlaamse Gewest met een systeem van prefinanciering de investeringskosten voor mensen in kwetsbare situaties op zich nemen. Die investering zou zichzelf terugverdienen door de winst op de energierekening. ‘Ondanks de bestaande premies en leningen is de financiële drempel om zonnepanelen te leggen voor veel mensen nog te hoog’, aldus Schauvliege en Aerts.
Concreet stellen de groenen voor dat de Vlaamse regering – eventueel in samenwerking met burgercoöperaties of energiebedrijven – niet alleen de investeringskosten draagt, maar ook de praktische organisatie daarvan regelt. De groenen stellen zich te laten inspireren door BRUSOL. Dat bedrijf plaatst volledig gratis zonnepanelen bij Brusselse gezinnen. Zijn inkomsten haalt BRUSOL uit de opgewekte reststroom die het laat doorstromen naar laadpalen van moederbedrijf EnergyVision. Ook de overheid kan op zo’n manier werken, menen de groenen, maar zou dan haar investering kunnen terugverdienen via de winsten op de energierekening. Eens de zonnepanelen terugbetaald zijn, is de winst volledig voor de eigenaar.
Collectieve zonnepaneelinstallaties
‘Wanneer je mensen de investeringskosten en de praktische rompslomp uit handen neemt, zien we dat wie vandaag niet kan of twijfelt te investeren, de stap toch zet’, aldus Aerts. ‘Als individuele burger hou je er een lagere energiefactuur aan over, de winst voor het klimaat is voor ons allemaal.’
Daarnaast kan de Vlaamse regering volgens Groen ook sneller werk maken van een beter kader voor collectieve zonnepaneelinstallaties, bijvoorbeeld op daken van sociale woningen, appartementen of publieke voorzieningen en overheidsgebouwen. Zo kunnen steden en gemeenten via energiecoöperaties of energiegemeenschappen stroom leveren aan kwetsbare gezinnen.
De juni 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, het potentieel van de directe lijn, balkonzonnepanelen en het verhogen van het zelfverbruik.