logo
wvhj2023
© Redlunar | Dreamstime.com
© Redlunar | Dreamstime.com
6 september 2023

‘Bouw salderingsregeling zonnepanelen af, schrap terugleverheffing Vandebron’

Vandebron moet de ‘terugleverheffing’ voor zonnepanelen schrappen zodra de Eerste Kamer instemt met de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen. Die oproep doet voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.

De combinatie van de vaste terugleveringskosten die energiebedrijf Vandebron gaat rekenen voor zijn klanten met zonnepanelen en het afbouwen van de saldering zal de terugverdientijd van zonnepanelen volgens Milieu Centraal fors verlengen.

Terugverdientijd
Milieu Centraal benadrukt dat voor het berekenen van de terugverdientijd van zonnepanelen veel aannames nodig zijn. De voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal hanteert de volgende uitgangspunten voor een zonnepaneeleigenaar die klant is bij Vandebron:

  • Prijs 10 zonnepanelen (begin 2023 gekocht): 7.500 euro
  • Opbrengst zonnepanelen: 3.500 kilowattuur per jaar. 1.000 kilowattuur wordt direct zelf gebruikt, 2.000 kilowattuur wordt gesaldeerd en 500 kilowattuur wordt op het stroomnet gezet tegen een terugleververgoeding.
  • Stroomprijs: 35 eurocent per kilowattuur in 2023 en 33 eurocent per kilowattuur in 2024. Vanaf 2025 geldt een stroomprijs van 30 eurocent per kilowattuur en die wordt stapsgewijs afgebouwd naar een prijs van 25 eurocent per kilowattuur in2030 en blijft daarna constant.
  • Salderingsregeling: afbouw vanaf 2025.
  • Terugleververgoeding (voor het jaarlijkse overschot van 500 kilowattuur zonne-energie): 13 eurocent per kilowattuur in 2023, aflopend naar 9 eurocent per kilowattuur in 2030.
  • Vaste terugleveringskosten Vandebron (‘terugleverheffing’): 250 euro per jaar bij 10 zonnepanelen en een gemiddeld stroomverbruik. Milieu Centraal gaat ervan uit dat deze terugleverheffing gedurende de levensduur van de zonnepanelen blijft gelden.  

Met deze uitgangspunten – afbouw van de salderingsregeling vanaf 2025 én voortzetting van de vaste terugleveringskosten – komt Milieu Centraal op een terugverdientijd meer dan 25 jaar. Zou alleen de salderingsregeling afgebouwd worden – en Vandebron dus stoppen met het in rekening brengen van vaste terugleveringskosten – dan zou de terugverdientijd van zonnepanelen die begin 2023 zijn gekocht slechts 8 jaar bedragen.

Optelsom
De combinatie van de afbouw van het salderen en de actie van Vandebron maakt zonnepanelen volgens Mariken Stolk, expert duurzame energie bij Milieu Centraal, dan ook onaantrekkelijk. ‘De optelsom pakt dus slecht uit voor mensen met zonnepanelen. We hebben oog voor de oplopende kosten van het salderen, nu zo veel mensen zonnepanelen hebben. Maar Milieu Centraal ziet liever de geleidelijke afbouw van de saldering als landelijke regeling, dan dat ieder energiebedrijf zijn eigen heffing gaat invoeren. Dat laatste geeft veel meer onrust en onduidelijkheid. Dat leidt tot een afwachtende houding bij mensen die overwegen zonnepanelen te kopen. Bovendien is de afbouw van de salderingsregeling een betere prikkel voor meer gebruik van eigen zonnestroom.’

Bekijk hier in Solar Magazine Productzoeker welke thuisbatterijen er te koop zijn in de Benelux.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten