Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Vijf Belgen aangehouden vanwege grootschalige fraude met groenestroomcertificaten voor zonnepanelen

Vijf Belgen aangehouden vanwege grootschalige fraude met groenestroomcertificaten voor zonnepanelen

In Vlaams Limburg zijn vijf Belgen aangehouden vanwege grootschalige fraude met groenestroomcertificaten voor zonnepanelen. Na klachten van netbeheerder Infrax startte het gerecht in Limburg een onderzoek.

Van meer dan duizend photovoltaïsche installaties, van zowel particulieren als van bedrijven, wordt momenteel het mogelijk frauduleus karakter onderzocht in de operatie met de codenaam 'Operatie Sunny'. Er zullen mogelijk als gevolg van de huiszoekingen volgens het gerecht meer installaties in het vizier komen. Zo zouden de namen van bepaalde keurders, keuringsinstanties en installatiebedrijven opvallend vaak terug te komen.

Diverse pv-systemen zouden niet alleen al aangemeld zijn alvorens gerealiseerd te zijn, maar zouden ook (merken) omvormer- en zonnepanelen bevatten die op dat moment nog niet bestonden of nog niet geproduceerd waren. Sommige installaties waren zelfs fictief en hebben nooit op een dak gelegen. Installaties, die nog in de verpakking zaten, werden in loodsen van installateurs vooraf gekeurd en achteraf door deze bedrijven als zogenaamde tweedehandsinstallaties te koop aangeboden met behoud van de hogere subsidies uit het verleden. Voor de huidige fraudedossiers bedraagt de schade al tenminste 500.000 euro.

Het Belgische gerecht stelt inmiddels vraagtekens of niet ook andere Belgische netbeheerders onderzoek zouden moeten doen naar dubieuze aanvragen. Bij de Limburgse fraudezaak zijn namelijk niet alleen installateurs uit die provincie betrokken, maar ook verschillende keuringsbedrijven van installaties uit Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant.

Update 11.45: Eandis, de grootste netbeheerder van Vlaanderen, heeft net als Infrax verder onderzoek naar de fraude met zonnepanelen te onderzoeken. Eandis laat weten alleen al in 2014 opgelicht te zijn voor een bedrag van 600.000 euro. Ook bij Eandis hebben de fraudeurs volgens de organisaties subsidies aangevraagd voor zonnepanelen voor een gebouw dat nog niet gebouwd is of geknoeid met de installatiedatum. De netwerkbeheerder gaat het aantal controles nu opvoeren.

Lees ook: Update zonnepanelenfraude België: Vlaamse minister komt in september met actieplan energiefraude

Nu in Solar Magazine

Juni 2019

Nieuwe erkenningsregeling voor de solar installateur op stapel: ‘We scheppen helderheid voor alle stakeholders’ Leisurelands en STIRR onderzoeken kansen van zonnepanelen op recreatiewater: alleen in provincie Gelderland al potentie...
Vacatures
Zelfstroom zoekt:

Procesmanager Sales

Zelfstroom zoekt een Procesmanager Sales
Fulltime • 's-Hertogenbosch
Zelfstroom zoekt:

Senior Administrateur

Zelfstroom zoekt een Senior Administrateur
Fulltime • 's-Hertogenbosch
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!