logo
wvhj2023
© Enexis
© Enexis
1 september 2023

Eneco gaat ‘spitsmijden’ voor Enexis, ruimte op stroomnet voor 30.000 zonnepanelen

Eneco heeft een congestiemanagementcontract gesloten met Enexis. Het energiebedrijf gaat ‘spitsmijden’ door de stroomlevering van een windpark in Farmsum af te stemmen op de belasting van het stroomnet.

Tijdens piekmomenten vermindert Eneco tijdelijk de opwek van windenergie en zo ontstaat ruimte voor het aansluiten van 30.000 extra zonnepanelen. Enexis betaalt Eneco een vergoeding. Het is zowel voor de netbeheerder als het energiebedrijf de eerste keer dat een dergelijk contract wordt afgesloten.  

30.000 zonnepanelen
Windpark Farmsum is aangesloten op het middenspanningsstation van Enexis in Weiwerd. Er is op dat station bijna geen ruimte meer op het elektriciteitsnet. Eneco stelt het windpark in Farmsum daarom tijdens piekmomenten beschikbaar om minder stroom op te wekken, waardoor ruimte ontstaat.

De totale capaciteit van het windpark is zo’n 25 megawatt. Eneco stelt 10 megawatt aan flexibel vermogen beschikbaar aan Enexis. Hierdoor komt netcapaciteit beschikbaar voor het aansluiten van zo’n 30.000 zonnepanelen. Het capaciteitsbeperkingscontract gaat op 1 september 2023 in. Hoelang Eneco Enexis gaat helpen bij congestiemanagement is onbekend, want het contract heeft geen vaste einddatum. Het contract loopt totdat het stroomnet ter plaatse is verzwaard.

Nieuw concept
‘We gaan naar een energiesysteem waar dergelijke flexibele contracten steeds belangrijker worden’, zegt Karin Mathijssen, directeur Grootzakelijk bij Enexis. ‘Tegelijkertijd is het een nieuw concept – niet alleen voor ons, maar ook voor onze klanten. Graag wil ik Eneco bedanken voor het zetten van deze eerste stap. Hopelijk gaan veel bedrijven dit goede voorbeeld volgen. Ik heb er het volste vertrouwen in dat we op korte termijn meer van dergelijke contracten afsluiten. Om zoveel mogelijk klanten op de wachtlijst te kunnen bedienen, zijn we onverminderd op zoek naar partijen die flexibel vermogen kunnen leveren en die het goede voorbeeld van Eneco volgen.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten