logo
wvhj2023
© Hansenn | Dreamstime.com
© Hansenn | Dreamstime.com
31 augustus 2023

ING trekt opnieuw geld uit voor Warmtefonds

ING stelt nog eens 200 miljoen euro beschikbaar aan het Nationaal Warmtefonds dat aan consumenten, verenigingen van eigenaren (VvE’s) en scholen leningen verstrekt voor onder meer zonnepanelen.

Ruim 2 jaar geleden verstrekte ING voor het eerst geld aan het Nationaal Warmtefonds, toen ging het om 50 miljoen euro. De bank meldt nu meer geld beschikbaar te stellen omdat ze wil bijdragen aan de verduurzaming van het vastgoed in Nederland.

Recordaantal leningen
Het Warmtefonds verstrekte vorig jaar een recordaantal van 7.154 leningen voor zonnepanelen. Het fonds leende sowieso meer geld uit dan ooit en ten opzichte van 2021 verdubbelde het verstrekte bedrag aan particulieren van zo’n 73 miljoen naar 150 miljoen euro.

Onder VvE’s was de groei het sterkst. Het verstrekte bedrag onder deze groep steeg van 33 naar 122 miljoen euro.

Huisbankier
‘Als huisbankier van grote woningcorporaties, VvE’s en particuliere woningbezitters kunnen wij onze klanten helpen met advies en financiering om gebouwen te verduurzamen en in oplossingen te denken als dat complexer wordt, zoals bij gemengde VvE’s’, stelt Laurens de Vos, directeur Business Banking bij ING in Nederland. ‘Via ons kunnen zij een beroep doen op het Warmtefonds en tegen gunstige voorwaarden een lening afsluiten om hun woningen te verduurzamen.’

Ernst Jan Boers, bestuursvoorzitter van het Nationaal Warmtefonds, voegt toe: ‘Wij richten ons steeds meer op de doelgroepen die nu niet of lastig in aanmerking komen voor de financiering van de verduurzaming van hun woning. Een deel van de woningeigenaren kan verduurzaming uit eigen middelen betalen of meefinancieren in de hypotheek. Voor heel veel mensen is dat geen oplossing. Dan is het Warmtefonds de partij waar je terechtkunt.’

VvE’s
ING stelt specifieke aandacht te hebben voor woningcorporaties en VvE’s. Die kunnen via de VvE Energiebespaarlening van het Warmtefonds tegen gunstige voorwaarden een lening afsluiten om woningen te verduurzamen. Ze kunnen 33.000 euro financieren per appartementsrecht. De totale lening bedraagt minimaal 25.000 euro per VvE, tenzij de VvE alleen laadpalen wil financieren, dan is het minimum 10.000 euro.

De lening kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld verschillende vormen van isolatie, zonnepanelen, warmtepompen, CO2-gestuurde ventilatie en led-verlichting. Voorwaarden voor de VvE zijn onder meer het voeren van een meerjarenonderhoudsplan, het opstellen van een Maatwerk VvE energieadvies en de bevestiging dat alle leden akkoord gaan met de lening. Via de VvE Quickscan is na te gaan of de VvE voor een VvE Energiebespaarlening in aanmerking komt.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten