logo
wvhj2023
© Zonnepark Weert
© Zonnepark Weert
24 augustus 2023

Alfen ziet verkoop batterijen met 526 procent groeien, marge onder druk

Alfen heeft in de eerste helft van het kalenderjaar de verkoop van batterijen met 526 procent zien groeien. De verkoop van laadpalen is daarentegen gedaald en bovendien staan de winstmarges onder druk.

De omzet van Alfen steeg in de eerste helft van het kalenderjaar met 9 procent van 205,5 miljoen euro naar 223,9 miljoen euro. De brutomarge daalde van 35,3 naar 30,5 procent. Dit komt volgens het bedrijf door een verschuiving in de mix van businesslines naar Energy Storage Systems.

Doorbraakjaar
2023 is volgens Alfen het doorbraakjaar voor energieopslag binnen zijn bedrijf. De omzet in het eerste halfjaar is meer dan verzesvoudigd ten opzichte van het eerste halfjaar van 2022. In de businessline Energy Storage Systems steeg de omzet met 526 procent tot 58,8 miljoen euro, vergeleken met 9,4 miljoen euro een jaar eerder. De huidige orderportefeuille bedraagt meer dan 170 miljoen euro, waarvan meer dan de helft naar verwachting in de tweede helft van 2023 zal worden uitgevoerd.

Met stationaire en mobiele accuoplossingen stelt het bedrijf goed gepositioneerd te zijn voor aanhoudende sterke groei. De bouw van een extra productie- en opslagfaciliteit in Almere verloopt volgens plan en ligt op schema om in het eerste kwartaal van 2024 operationeel te zijn. Het momentum in de energieopslagmarkt is volgens Alfen krachtig, vooral gedreven door de voortdurende groei van hernieuwbare-energiebronnen en de noodzaak om vraag en aanbod van elektriciteit in evenwicht te brengen.

19 procent brutomarge
Enkele voorbeelden van commercieel succes zijn het binnenhalen van 3 projecten met het Zweedse Ingrid Capacity en BW ESS voor een totale omvang van 45 megawatt vermogen en 45 megawattuur opslagcapaciteit. De primaire toepassing van de 3 energieopslagsystemen is netondersteunende diensten. Alfen won ook een contract met Centrica voor zijn eerste batterijopslagproject in België voor de levering van een energieopslagsysteem met een vermogen van 24 megawatt en 54 megawattuur opslagcapaciteit. In Nederland wordt voor SemperPower een batterij met een vermogen van 30 megawatt en een opslagcapaciteit van 68 megawattuur geleverd.

De brutomarge voor Energy Storage Systems bedroeg 19 procent, wat volgens het bedrijf aan de lage kant is van de bandbreedte van 15 tot 30 procent die voor de businessline eerder werd afgegeven. Dit is volgens Alfen het gevolg van een relatief groot aantal grootschalige projecten.

Transformatorstations
In de businessline Smart Grid Solutions stegen de inkomsten juist met 20 procent van 71,1 miljoen euro naar 85,5 miljoen euro. Netbeheerders blijven het stroomnet uitbreiden waarbij Alfen profiteert van bestaande raamovereenkomsten met netbeheerders. Zowel de segmenten netbeheerders als private netten droegen bij aan de omzetgroei. Alfen blijft zich voorbereiden op een stapsgewijze verandering in de groei voor de komende jaren, omdat de netbeheerders hun investeringsplannen opschalen.

In de eerste 6 maanden van 2023 produceerde Alfen 1.573 transformatorstations, een daling van 3 procent ten opzichte van de 1.615 transformatorstations vorig jaar. De start van de levering op het nieuwe contract met Liander leidde tot een lager aantal geproduceerde onderstations in het eerste kwartaal van 2023.

49 procent minder
In de eerste helft van 2023 produceerde Alfen tot slot ongeveer 76.400 laadpunten, een daling van 49 procent ten opzichte van het voorgaande kalenderjaar toen in de eerste 6 maanden ongeveer 149.600 laadpunten werden geproduceerd.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten