logo
wvhj2023
© Daniel127001 | Dreamstime.com
© Daniel127001 | Dreamstime.com
23 augustus 2023

Gebreken bij oplevering zonnepanelen geen reden voor teruggave aankoopbedrag

De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft in een geschil tussen 2 bedrijven geoordeeld dat de aanwezigheid van gebreken bij de oplevering van zonnepanelen geen reden is om het volledige aankoopbedrag terug te eisen.

De rechtbank deed vorig jaar zomer al een tussenuitspraak in de rechtszaak die draait om de volgens Wejoma door ZM Projects foutief geïnstalleerde zonnepanelen. De rechter gaf destijds opdracht tot een aanvullend deskundigenonderzoek.

10 serieuze gebreken
De deskundige heeft geconstateerd dat het zonnestroomsysteem een aantal gebreken vertoont, waardoor de installatie niet voldoet aan de eisen vanuit onder andere de NEN 1010. Bij een Scope 12-inspectie van de totale installatie van 582 zonnepanelen zijn 10 serieuze gebreken geconstateerd.

Om die reden had Wejoma volgens de kantonrechter het recht om het resterende factuurbedrag van 12.196,80 euro niet aan ZM Projects te betalen, totdat de gebreken zouden zijn verholpen. De herstelkosten zijn daarbij begroot op 11.628,10 euro. Wejoma heeft daarbij aangegeven de herstelwerkzaamheden niet te willen laten uitvoeren door ZM Projects.

Totale aanschafwaarde
De kantonrechter is van mening dat de door de deskundige geconstateerde gebreken niet ernstig genoeg zijn om een gehele ontbinding van de overeenkomst te rechtvaardigen. De kantonrechter kijkt hierbij naar de verhouding tussen de hoogte van de door de deskundige begrote herstelkosten, tegenover de totale aanschafwaarde van de zonnepaneelinstallatie.

De rechtbank oordeelt om die reden dat Wejoma een resterend factuurbedrag van 568,70 euro – 12.196,80 euro minus 11.628,10 euro – moet betalen aan ZM Projects. Daarmee gaat de rechter dus niet mee in de eis van Wejoma, dat het volledige aanbetaalde bedrag van 152.218,00 euro terugvorderde.

Proceskosten
De kantonrechter veroordeelt Wejoma om aan ZM Projects een bedrag van 568,70 euro exclusief rente te betalen, alsook de proceskosten van 1.289,50 euro. Wejoma wordt op haar beurt veroordeeld om de proceskosten van ZM Projects – goed voor een bedrag van 6.979,50 euro – te betalen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten