logo
wvhj2023
© Timon Schneider | Dreamstime.com
© Timon Schneider | Dreamstime.com
18 augustus 2023

ACM positief over nieuwe Warmtewet, maar bescherming consument moet beter

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft als beoogd toezichthouder het Wetsvoorstel collectieve warmte (Wcw) beoordeeld. De ACM is positief over de nieuwe Warmtewet, maar wil wel betere consumentenbescherming.

De wet biedt volgens de toezichthouder betere bescherming voor warmteverbruikers dan de huidige Warmtewet, maar toch wil de ACM dat het wetsvoorstel op belangrijke onderdelen wordt aangepast om de uitvoerbaarheid te verbeteren.

Aanbevelingen
De ACM heeft daarom een aantal aanbevelingen opgesteld, onder andere op het gebied van tariefregulering, leveringszekerheid en de toetsing van nieuwe warmtebedrijven.

Op basis van het wetsvoorstel hoeft de ACM de maximumtarieven voor warmte niet langer op basis van de gasprijs vast te stellen, maar worden de tarieven gebaseerd op de daadwerkelijke kosten die warmteleveranciers maken. De toezichthouder stelt dit een goede zaak te vinden, omdat het logischer is en beter uit te leggen aan warmteverbruikers. De ACM vindt het echter wel belangrijk dat consumenten ook bij deze kostengebaseerde systematiek beschermd worden tegen extreem hoge tarieven en adviseert het kabinet daarvoor aanvullende maatregelen te nemen.

Onder alle omstandigheden
Om te zorgen dat warmteverbruikers altijd en onder alle omstandigheden warmte geleverd krijgen, moet er een Besluit leveringszekerheid warmte komen. Daarin wordt geregeld welke stappen gezet moeten worden als een warmtebedrijf – bijna – failliet gaat.

De toezichthouder stelt ook alle warmtebedrijven te moeten kunnen toetsen voordat zij actief worden als warmtebedrijf om te voorkomen dat bedrijven die hun bedrijfsvoering niet op orde hebben actief worden. Het huidige wetsvoorstel bevat alleen een dergelijke toets voor grote warmtebedrijven. De ACM wil ook aanbieders met kleine warmtenetten vooraf kunnen toetsen.

Consument
De nieuwe wet biedt betere bescherming voor warmteverbruikers, bevat verbeteringen op het gebied van storingen in de warmtelevering en schept duidelijkheid over de regels die gelden. Daarnaast zorgt het wetsvoorstel ervoor dat maximale warmtetarieven niet langer op de gasprijs worden gebaseerd, maar op de daadwerkelijke kosten die warmteleveranciers maken.

De komende jaren zullen steeds meer huishoudens aangesloten worden op een warmtenet. Het is volgens de ACM daarom belangrijk dat consumenten kunnen vertrouwen op de dienstverlening van hun warmteleverancier en dat de tarieven logisch voortvloeien uit de kosten die het warmtebedrijf moet maken.

Snel doorlopen
Tot slot stelt de ACM te hopen dat het wetgevingsproces zo snel mogelijk doorlopen wordt, omdat zowel warmtebedrijven en investeerders als verbruikers van warmte hierbij gebaat zijn.

De investeringsbereidheid van warmtebedrijven, publieke partijen en private investeerders valt of staat volgens de toezichthouder met het zo snel mogelijk verschaffen van duidelijkheid over nieuwe regels die voor hen gaan gelden.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten