logo
wvhj2023
© Elian Kars | Dreamstime.com
© Elian Kars | Dreamstime.com
15 februari 2023

Gemeenten en provincies pleiten voor snelle invoering warmtewet

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Interprovinciaal Overleg (IPO) pleiten voor een snelle invoering van de nieuwe warmtewet. Snel handelen voorkomt volgens de overheden vertraging van de transitie.

Bovendien voorkomt snelle invoering volgens hen dat bestaande ontwikkelingen in de wachtstand komen te staan en tijd verloren gaat.

Principiële keuze
De Vaste Kamercommissie voor Economische Zaken en Klimaat vergadert deze week samen met minister Jetten over het wetsvoorstel Wet Collectieve Warmtevoorzieningen – kortweg warmtewet – en VNG en IPO roepen de Kamerleden op tot actie.

De keuze van Jetten om warmtenetten te zien als een essentiële nutsvoorziening en ze in publieke handen te laten komen, is volgens de provincies en gemeenten een principiële keuze. ‘Bij collectieve warmte is sprake van een monopolist die 30 jaar in positie wordt gebracht’, schrijven Richard van Vliet (VNG) en Susan Cohen Jehoram (IPO) aan de Kamerleden. ‘De inzet van netwerkbedrijven is noodzakelijk en moet wettelijk worden vastgelegd zodat zij hun belangrijke rol in de collectieve warmtevoorziening kunnen spelen. De energiecoöperaties dienen verder in positie te worden gebracht om daarmee ook het draagvlak voor de energietransitie te kunnen vergroten.’

Ontkoppeling warmtetarief
De gemeenten en provincies stellen verder de ambitie van het Rijk te delen dat de snelheid in de energietransitie behouden moet blijven. ‘Dit betekent dat het aantrekkelijk moet zijn voor inwoners die mogelijk willen overstappen op collectieve warmte. De invoer van transparantie in de keten en een op kosten gebaseerde tariefregulering is een belangrijk element om de energierekening betaalbaar te houden. De wens is dat alle wijken, in kleine gemeenten of grote gemeenten, waar warmte het alternatief met de laagste maatschappelijke kosten is ook over kunnen gaan op collectieve warmte. Een waarborgfonds voor de investeringen in warmte-infrastructuur kan bijdragen aan een doelmatige inzet van publieke middelen, lagere kapitaalkosten en daarmee een lager warmtetarief.’

Om die reden vragen de provincies en gemeenten om de ontkoppeling van het warmtetarief met de aardgasprijzen te versnellen, zodat overstappen op een warmtenet in de bestaande bouw aantrekkelijker is dan aardgas blijven gebruiken.

Netbeheerders: ‘Gezamenlijke aanpak noodzaak voor versnellen publieke warmtenetten’

Net als de gemeentes en provincies vragen ook de netbeheerders de Tweede Kamer om haast te maken met de invoering van de warmtewet. ‘Nu de contouren van de marktordening zijn geschetst, is het tijd om te versnellen’, aldus Netbeheer Nederland.

De netbeheerders hebben de afgelopen periode overlegd met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat om te identificeren welke randvoorwaarden noodzakelijk zijn om de benodigde versnelling in de warmtemarkt te realiseren.

Ze benadrukken dat de volgende zaken essentieel zijn:

  • Uitbreiding van de wettelijke taken in de Elektriciteitswet en aanpassing van het Groepsverbod: dit zodat netwerkbedrijven warmte-infrastructuur daadwerkelijk mogen aanleggen en beheren in een geïntegreerd warmtebedrijf.
  • Een gezamenlijke aanpak voor voldoende publieke financiering: om de warmtetransitie te realiseren zijn investeringen in de orde van grootte van 3 tot 8 miljard euro vereist vanuit publieke partijen. Hiervoor is volgens de netbeheerders een gezamenlijke inspanning van het Rijk, decentrale overheden en publieke financiers noodzakelijk.
  • Ondersteuning van de opschaling: stimulering van (om)scholing van personeel voor de warmtesector is essentieel voor de uitrol en het beheer van nieuwe warmtenetten; in de komende jaren zijn in totaal 2.000 tot 3.000 voltijdkrachten nodig.
Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten