logo
wvhj2023
© Fluvius
© Fluvius
21 juli 2023

‘Aantal klachten over uitvallende omvormers zonnepanelen blijft toenemen in Vlaanderen’

Het aantal klachten over uitvallende omvormers van zonnepanelen bij consumenten groeit exponentieel. Dat meldt de Vlaamse energieregulator VREG die maandelijks het aantal openstaande klachten registreert.

‘Samen met het aantal zonnepanelen neemt ook het aantal uitvallende omvormers jaarlijks toe’, schrijft de Vlaamse energieregulator in een nieuw rapport over de kwaliteit van de dienstverlening van de Vlaamse netbeheerder Fluvius.

Limburg
De problematiek doet zich volgens VREG voornamelijk voor in de zonnige maanden april, mei en juni en lijkt jaarlijks te verergeren. ‘De meeste van deze klachten doen zich voor in Limburg en het Hageland, omwille van de historische lange netten en de minder dichte bouw van distributiecabines in deze provincies.’

Uit de maandelijkse opvolging van de openstaande dossiers door de VREG blijkt dat voornamelijk het aantal klachten waarbij een nieuwe distributiecabine gebouwd moet worden – met een realisatietermijn van 1 à 2 jaar – blijft toenemen.

Nieuwe distributiecabines
Fluvius meldde onlangs tussen juni 2022 en eind mei 2023 al 523 nieuwe distributiecabines geplaatst te hebben in Vlaanderen om de problemen met uitvallende omvormers van zonnepanelen te bestrijden. Tegelijkertijd meldde de netbeheerder tot dat moment 1.168 meldingen ontvangen te hebben over uitvallende omvormers van zonnepanelen. Voor heel 2022 ging het om bijna 3.000 klachten.

In onderstaande grafiek is duidelijk dat het aantal klachten momenteel in hoog tempo toeneemt. Zo werden alleen in de maand april al meer dan 800 klachten ontvangen.

Een tweede grafiek laat zien dat sinds vorig jaar zomer het aantal openstaande klachten van zonnepaneeleigenaren waarvoor de plaatsing van een nieuwe distributiecabine nodig is meer dan verdubbeld is.  

Het toenemende aantal klachten verleidde minister Demir er vorige maand toe om te stellen dat de energietransitie Fluvius het petje te boven groeit en dat de netbeheerder er niet klaar voor is.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten