Solar Magazine - Uitvallende omvormers zonnepanelen: Fluvius plaatste al 523 nieuwe elektriciteitscabines
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Uitvallende omvormers zonnepanelen: Fluvius plaatste al 523 nieuwe elektriciteitscabines
© Fluvius

Uitvallende omvormers zonnepanelen: Fluvius plaatste al 523 nieuwe elektriciteitscabines

Fluvius heeft in het afgelopen jaar – tussen juni 2022 en eind mei 2023 – al 523 nieuwe distributiecabines geplaatst in Vlaanderen om de problemen met uitvallende omvormers van zonnepanelen te bestrijden.

Voor de komende maanden heeft Fluvius de installatie van nog eens 498 elektriciteitscabines gepland. De elektriciteitshuisjes zorgen in het elektriciteitsnet voor een vlotte verdeling van elektriciteit tot in iedere straat.

Limburg en het Hageland
De cabines helpen ook uitvallende omvormers van zonnepanelen tegen te gaan, een problematiek die volgens Fluvius vooral in Limburg en het Hageland extra aandacht vraagt.

De netbeheerder kondigde vorig jaar al aan in de komende 10 jaar 4 miljard euro extra te willen investeren in de Vlaamse distributienetten voor elektriciteit. Een van de maatregelen is de aanpassing van meer dan 22.000 distributiecabines en de plaatsing van nieuwe digitale cabines op punten waar het elektriciteitsnet onvoldoende capaciteit overhoudt voor de toekomst. In de provincie Limburg gaat het om 162 exemplaren en in het Hageland om 57 exemplaren.

Veiligheidsstand
In Limburg is de problematiek van de uitvallende omvormers het grootst. Klanten in die provincie krijgen vaker dan elders te maken met zonnepanelen die op erg zonnige dagen moeite hebben met het terugleveren van stroom doordat het stroomnet er sneller verzadigd geraakt. Als reactie daarop gaan de omvormers in een veiligheidsstand en produceren ze tijdelijk ook geen stroom meer. De oorzaak ligt bij de specifieke historische structuur van het Limburgse distributienet: de afstanden tussen de distributiecabines zijn er groter. Het plaatsen van nieuwe elektriciteitscabines als extra ‘knooppunten’ in het Limburgse net creëert nieuwe capaciteit, waardoor zonnepanelen minder vaak uitvallen.

1.168 klachten
Fluvius heeft dit jaar al 1.168 meldingen ontvangen van uitvallende omvormers van zonnepanelen. Voor heel 2022 ging het om bijna 3.000 meldingen. In de helft van de gevallen kan een lokale, snelle ingreep in de buurt een oplossing bieden. In de andere gevallen zijn extra technische werken nodig, met de plaatsing van een nieuwe cabine als zwaarste maatregel. Om de juiste plaatsen voor de nieuwe cabines te bepalen, ontwierp Fluvius de zogenaamde ‘hexagoon-analyse’.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
Wattkraft Benelux zoekt:

Senior Business Developer Energy Storage Solutions

32-40 uur - Utrecht
SolarNRG zoekt:

Werkvoorbereider Zakelijk

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!