logo
wvhj2023
© ENGIE
© ENGIE
19 juli 2023

39,2 procent stroom in België duurzaam, aandeel zonne-energie 4,4 procent

4,4 procent van de stroom was afgelopen kalenderjaar in België afkomstig van zonnepanelen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de 4 Belgische regulatoren BRUGEL, CREG, CWaPE en VREG.

In het gezamenlijk rapport over de ontwikkeling van de elektriciteits- en de aardgasmarkten is duidelijk zichtbaar dat het percentage

Garanties van oorsprong
Via de jaarlijkse eindafrekening krijgt in België elke afnemer van energie informatie over de oorsprong van de elektriciteit die door zijn energieleverancier is geleverd.

De regionale regulatoren staan in voor de controle en goedkeuring van de energiemix die elke leverancier jaarlijks rapporteert. Voor elektriciteit die wordt geproduceerd op basis van hernieuwbare energiebronnen is deze controle gebaseerd op het gebruik van Garanties van Oorsprong die binnen Europa kunnen worden verhandeld. De Belgische regulatoren zijn – met uitzondering van de Waalse regulator CWaPE – ook verantwoordelijk voor het uitgeven van Garanties van Oorsprong voor elektriciteit opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen.

2,8 procent
In 2023 is het percentage elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen in België met 2,8 procent gestegen ten opzichte van 2022.

In totaal was 39,2 procent van de geleverde elektriciteit in België hernieuwbaar. Het aandeel van hernieuwbare energie in het aanbod was 59 procent in Brussel, 40 procent in Vlaanderen en 40 procent in Wallonië. Merk op dat, als gevolg van een recente wijziging in de Waalse wetgeving, het voor het Waalse Gewest opgegeven percentage nu ook het " groene "deel van de restmix4 omvat, berekend door het AIB (Association of Issuing Bodies). De grafieken zijn daarentegen gebaseerd op de door de leveranciers geannuleerde garanties van oorsprong, wat verklaart dat het percentage weergegeven in de grafiek enigszins een onderschatting is.

Afgelopen jaar was het grootste deel van de geleverde hernieuwbare elektriciteit afkomstig van windmolens. Ook het aandeel zonne-energie en biomassa steeg, terwijl het aandeel van waterkracht daalde.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten