logo
wvhj2023
© Prasit Rodphan | Dreamstime.com
© Prasit Rodphan | Dreamstime.com
8 juli 2023

Chinese export zonnepanelen blijft groeien ondanks hoge voorraden

Ondanks de dalende prijzen als gevolg van hoge voorraden, is de Chinese export van zonnepanelen ook in de maand mei gegroeid. Dat meldt marktonderzoeksbureau InfoLink.

Nu de voorraden zich in Europa opstapelen en in de afgelopen periode prijsdalingen duidelijk zichtbaar werden, heeft InfoLink zijn verwachtingen voor de Europese zonne-energiemarkt bijgesteld. Het marktonderzoeksbureau verwacht dat de Europese vraag naar zonnepanelen dit jaar 90 tot 110 gigawattpiek zal bedragen. Spanje is daarbij de marktleider, gevolgd door Duitsland en Polen. Nederland volgt op plek 4.

19 gigawattpiek
Uit nieuwe data van de Chinese douane blijkt dat het land in de maand mei 19 gigawattpiek zonnepanelen exporteerde. Dat is 5 procent meer dan de 18 gigawattpiek uit april en ten opzichte van vorig jaar mei zelfs 32 procent meer.

Van januari tot mei 2023 bedroeg de export 88 gigawattpiek, een stijging van 39 procent op jaarbasis wat duidt op een snelle groei op de overzeese markten.

Europa: 51,9 gigawattpiek
Europa importeerde in mei 11,9 gigawattpiek aan zonnepanelen uit China, een stijging van 12 procent ten opzichte van 10,6 gigawattpiek in april en zelfs 34 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Van januari tot mei bedroeg de import uit China 51,9 gigawattpiek, een stijging van 56 procent op jaarbasis.

Hoewel de export naar Europa steeg ten opzichte van de vorige maand, vertoonde de jaarlijkse groei in april en mei tekenen van vertraging ten opzichte van het eerste kwartaal. InfoLink constateert dat de voorraadafname in het tweede kwartaal veel langzamer plaatsvond dan in het eerste kwartaal. Bovendien hebben de in Europa dalende elektriciteitsprijzen een negatieve invloed op de vraag naar zonnepanelen. Hoewel het derde kwartaal meestal het piekseizoen is in Europa, zal de jaar-op-jaar stijging volgens de marktonderzoekers niet zo snel zijn als in het eerste kwartaal.

Azië-Pacific: 15,2 gigawattpiek
De Aziatisch-Pacifische markt importeerde in mei 2,5 gigawattpiek Chinese zonnepanelen; een daling van 19 procent ten opzichte van de vorige maand en een stijging van 17 procent op jaarbasis, waardoor de cumulatieve import van dit jaar tot en met mei uitkomt op 15,2 gigawatpiek.

Zo is de vraag vanuit India snel gekrompen sinds de invoering van de importheffingen. Uit douanegegevens blijkt volgens InfoLink daarentegen wel dat de zonnepaneelprijzen dit jaar zijn gedaald tot het niveau waarop lokale ontwikkelaars hun uitgestelde pv-projecten kunnen starten. Japan en Australië, beide volwassen pv-markten, hebben dit jaar een lichte stijging van de pv-module-import uit China gezien in vergelijking met 2022, met kleine maandelijkse schommelingen. Andere Zuidoost-Aziatische landen en Pakistan hebben een maand-op-maand daling gezien, ondanks een grotere marktgroei dit jaar.

Noord- en Zuid-Amerika: 12,4 gigawattpiek
Noord- en Zuid-Amerika importeerden in mei ongeveer 2,37 gigwattpiek aan pv-modules uit China, wat weinig veranderd is ten opzichte van de vorige maand en een stijging van 18 procent op jaarbasis betekent. Het totale importvolume in 2023 heeft 12,4 gigawattpiek bereikt, een stijging van 26 procent op jaarbasis.

Brazilië, een belangrijke markt in de regio, importeerde in mei 1,3 gigawattpiek aan Chinese zonnepanelen, een daling van 12,5 procent ten opzichte van april als gevolg van strengere eisen aan pv-projecten tot 75 kilowatt. Doordat de zonnepaneelprijzen dalen, vertoont de Braziliaanse markt voor grondgebonden pv-installaties juist een aanzienlijke groei. Verwacht wordt dat de vraag in het land tot het einde van het jaar zal aanhouden. Ondertussen is de Chileense markt dit jaar sterk gegroeid, met een import van 487 megawattpiek aan Chinese zonnepanelen in mei. Het land heeft dit jaar tot nu toe 2 gigawattpiek aan pv-modules geïmporteerd.



Midden-Oosten en Afrika
Het Midden-Oosten importeerde in mei 1.020 megawattpiek aan Chinese zonnepanelen. Saoedi-Arabië importeerde daarbij dit jaar al 1,8 gigawattpiek. Dit cijfer vertegenwoordigt 40 procent van de vraag in de regio en het land vormt daarmee de grootste markt in het Midden-Oosten, gevolgd door de Verenigde Arabische Emiraten en Israël. De vraag in Saoedi-Arabië is vooral afkomstig van grootschalige grondgebonden pv-projecten, het ambitieuze doel van het Public Investment Fund en de hoge mate van beleidshandhaving. Het land is actief op zoek naar fabrikanten om lokale productiecapaciteit op te bouwen. Bovendien stimuleren de dalende moduleprijzen de ontwikkeling van grondgebonden projecten, wat naar verwachting in de toekomst een aanzienlijke vraag zal genereren.

De Afrikaanse markt importeerde in mei 1.173 megawattpiek aan Chinese zonnepanelen, waarbij Zuid-Afrika de belangrijkste vraagbron was. Zuid-Afrika heeft al lange tijd te kampen met ernstige stroomtekorten, die aanzienlijke economische verliezen veroorzaken door intermitterende stroomonderbrekingen. Als reactie hierop heeft de regering zich gericht op hernieuwbare energie als oplossing, door belastingvrijstellingen aan te bieden voor projecten voor decentrale opwekking. De Zuid-Afrikaanse vraag naar pv is dit jaar gestegen, met meer dan 2,6 gigawattpiek aan geïmporteerde pv-modules in de periode januari-mei, bijna 4,5 keer zo veel als in dezelfde periode vorig jaar.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten