logo
wvhj2023
© Aquariagirl1970 | Dreamstime.com
© Aquariagirl1970 | Dreamstime.com
28 juni 2023

Nieuw bestuur Zeeland heeft nauwelijks aandacht voor zonne-energie

‘Met Zeeland, voor Zeeland’. Het is de titel van het coalitieakkoord van BBB, SGP, CDA en VVD die het nieuwe bestuur van de provincie Zeeland vormen. De partijen schenken opvallend weinig aandacht aan zonne-energie.

De omslag maken van stikstofbeleid naar natuurbeleid, de ruimte vinden voor alle opgaven waaraan de komende jaren moet worden gewerkt en meer denken vanuit de kwaliteit van leven van de inwoners van Zeeland. Dat zijn de speerpunten die het nieuwe provinciebestuur zichzelf aangemeten heeft.

Zeeuwse belanghebbenden
‘Waar de Provincie kan helpen landelijke doelen te realiseren, zal zij dat zeker doen. Maar passend in Zeeland. En in samenspraak met de Zeeuwse belanghebbenden’, schrijft formateur Rabelink in een brief aan commissaris Han Polman, als voorzitter van Provinciale Staten.

En dat is ook terug te zien in het energiehoofdstuk van het bestuursakkoord. ‘Het Rijk vraagt van ons om het landelijk gebied anders in te richten, om richting te geven aan de energietransitie en te zorgen dat er meer woningen gebouwd kunnen worden. Wij verbinden die aan de Zeeuwse vraagstukken: hoe gaan we om met regionale economie, met leefbaarheid, met infrastructuur?’, opent het provinciebestuur de paragraaf over de energietransitie.

In stand
Het kersverse provinciebestuur stelt de hoofdlijnen en uitgangspunten van de Zeeuwse klimaatadaptatiestrategie, de Regionale Energiestrategie, de regionale mobiliteitsstrategie en de Omgevingsvisie in stand te zullen houden.

Opvallend is dat zonne-energie slechts 1 keer genoemd wordt in het coalitieakkoord: ‘In de Regionale Energiestrategie (RES 1.0) van 2020 is aangegeven hoe we in Zeeland 700 megawatt via windturbines en 1.000 megawatt uit zonne-energie kunnen realiseren. We weten ook dat er meer nodig zal zijn om de doelstellingen echt te halen. We zorgen dat we beter inzicht krijgen in de effecten van andere maatregelen, zodat we goede keuzes kunnen maken voor aanvullende acties om de CO2-doelen te halen.’

Elektriciteitsnet
De schaarste op het elektriciteitsnet en de huidige gasprijzen vragen daarbij volgens de nieuwe coalitie om versnelling in de uitvoering van bijvoorbeeld warmtenetten. ‘We stellen een RES 2.0 op, die ingaat op de realisatie van warmtenetten en versnelde uitvoering in de gebouwde omgeving.’

De coalitie meldt daarbij de energietransitie ook als een economische kans te zien om innovatief om te gaan met het duurzaam opwekken van energie. ‘Zeeland kan bij uitstek een proeftuin zijn voor experimenten rond duurzame energie. Denk aan getijdenenergie of aan een grootschalige fabriek voor “groene” waterstof, die met duurzame energie wordt gemaakt. Wij zijn bereid mee te werken aan de oplossing die het Rijk ziet rond kernenergie, maar verbinden daar wel voorwaarden aan. De financiële risico’s van de huidige kerncentrale horen niet bij de regionale overheden te liggen. Nieuwbouw moet niet alleen een vraagstuk van het Rijk oplossen, maar een win-winsituatie voor Rijk én regio betekenen.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten