Nieuwe bedrijven die zich willen vestigen in het gebied kunnen niet langer zomaar een elektriciteitsaansluiting krijgen en ook bestaande bedrijven kunnen hun netaansluiting tijdelijk niet uitbreiden.
Consumenten
Ondernemers kunnen wel blijven rekenen op de capaciteit die ze op dit moment hebben. De ontwikkelingen hebben geen gevolgen voor consumenten die stroom verbruiken of terugleveren met hun zonnepanelen en vooralsnog ook niet voor de geplande woningbouw.
Liander voorziet dat tot 2031 circa 57 van de 92 elektriciteitsstations in Noord-Holland overbelast raken als hij niets doet. Om knelpunten te verhelpen en voorkomen, neemt de netbeheerder in de provincie de komende 3 jaar 2 nieuwe elektriciteitsverdeelstations en extra capaciteit op 12 bestaande stations in gebruik. Daarnaast legt de netbeheerder ruim 2.100 kilometer extra elektriciteitskabel in Noord-Holland en plaatst hij 945 nieuwe transformatorhuisjes. Na 2024 staan er nog meer uitbreidingen en nieuwe stations gepland.
Piekverbruik
De netbeheerder kan de ondernemers op de wachtlijst pas helpen als het elektriciteitsnet is uitgebreid of zodra er oplossingen beschikbaar zijn die meer capaciteit creëren, zoals congestiemanagement.
Bij het nu opgestarte congestieonderzoek vraagt de netbeheerder aan de grootste verbruikers van elektriciteit om hun piekverbruik op een later moment te plannen of eigen energiebronnen in te zetten. Naar verwachting wordt in 2024 duidelijk of dit nog extra ruimte op het stroomnet kan opleveren.
Terugleveren
Naast de problemen op Texel en in Den Helder meldt Liander op meer plaatsen met congestie te kampen:
Tot slot is in Flevoland een knelpunt opgelost: in Zeewolde voor teruglevering.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.