Uit de nieuwste data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat per eind 2022 in Nederland 25,2 procent van de ruim 8 miljoen woningen van zonnepanelen is voorzien, oftewel 1 op de 4 huizen. Voormalig koploper Westerveld is, zo blijkt uit de nieuwste cijfers, teruggevallen naar de 9e plaats.
Percentage woningen
Waar Westerveld vorig jaar nog koploper was doordat 40 procent van de woningen in de gemeente zonnepanelen had, gooit nu het Drentse Tynaarloo de hoogste ogen. In Tynaarloo waren eind vorig jaar 7.303 van de 14.715 woningen – oftewel 49,6 procent– in de gemeente uitgerust met zonnepanelen. Ook runner-up Dantumadiel scoort met 49,0 procent hoog. In ex-koploper Westerveld heeft inmiddels 45,7 procent van de woningen zonnepanelen.
Opvallend in onderstaande top 10 is dat nog altijd geen enkele Brabantse gemeente de top 10 heeft gehaald, terwijl dat juist de provincie is met in absolute cijfers de meeste huizen met zonnepanelen.
10 grote steden
Opvallend is dat de 3 qua aantal woningen grootste steden van Nederland het slechtst scoren van de 10 grootste Nederlandse gemeenten. Amsterdam is het slechtste jongetje van de klas: slechts 6,2 procent van de woningen in de stad telt zonnepanelen. Dat heeft de stad bovendien voor een belangrijk deel te danken aan Weesp. Die voormalige gemeente is sinds vorig jaar onderdeel van de gemeente Amsterdam. En dat is voor de statistieken maar goed ook, want zonder Weesp zou in Amsterdam niet 6,2, maar slechts 5,9 procent van de woningen over zonnepanelen beschikken. Ook in Rotterdam en Den Haag is het percentage woningen met zonnepanelen opvallend laag, respectievelijk 6,8 en 8,1 procent. Almere is binnen de G10 de best scorende gemeente.
Aantal installaties
De top 10 van gemeenten met het meeste aantal zonnepaneelinstallaties ziet er logischerwijs volledig anders uit. Daar zijn het juist wel de grote steden die de kroon spannen. Koploper Utrecht telt 22.889 woningen met zonnepanelen, ruim 8.000 meer dan een jaar eerder. Amsterdam en Groningen completeren de top 3 met 29.670 en 28.317 residentiële pv-installaties.
Vermogen installaties
Bij de top 10 van gemeenten op basis van geïnstalleerd vermogen is Utrecht ook de nummer 1 met een geïnstalleerd vermogen van 97,7 megawattpiek. Daarmee is de stad naaste concurrent Groningen afgelopen kalenderjaar voorbijgeschoven. Opvallend is dat Amsterdam in die ranglijst van de 4e naar de 6e plaats is gezakt; een ontwikkeling die het Amsterdamse stadsbestuur duidelijk tot actie dwingt.
Gemiddelde installatiegrootte
De laatste top 10 – die van gemiddelde installatiegrootte – heeft ook een nieuwe koploper: Tubbergen. In die gemeente in het noorden van Twente laten consumenten gemiddeld 5,36 kilowattpiek zonnepanelen op hun dak installeren. Daarmee is de koploper van vorig jaar, de gemeente Sint-Anthonis die inmiddels onderdeel is van de gemeente Land van Cuijk, van de troon gestoten. Het Brabantse Boekel is nog altijd de runner-up en zag de gemiddelde installatiegrootte groeien van 5,15 naar 5,36 kilowattpiek.
De gemiddelde installatiegrootte is nog altijd het kleinst in Vlissingen, te weten 2,75 kilowattpiek. Toch zag de Zeeuwse gemeente de gemiddelde installatiegrootte daarmee groeien, want een jaar eerder was die nog 2,55 kilowattpiek. De trend van groeiende installaties is in heel Nederland zichtbaar, want daar nam de gemiddelde installatiegrootte afgelopen kalenderjaar toe van 3,54 naar 3,77 kilowattpiek.