Solar Magazine - De harde cijfers | Inwoners Westerveld kopen het vaakst zonnepanelen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
De harde cijfers | Inwoners Westerveld kopen het vaakst zonnepanelen
© Daniel127001 | Dreamstime.com

De harde cijfers | Inwoners Westerveld kopen het vaakst zonnepanelen

De gemeente Groningen kent het grootste vermogen aan zonnepanelen op daken van woningen, maar inwoners van Westerveld kopen het vaakst zonnepanelen. Deze week in ‘De harde cijfers’ de residentiële pv-markt.

Uit de nieuwste data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat per eind 2021 in Nederland 19,6 procent van de ruim 8 miljoen woningen van zonnepanelen is voorzien, oftewel 1 op de 5 huizen.

Percentage woningen
Op gemeentelijk niveau gooit Westerveld in de provincie Drenthe de hoogste ogen, want daar waren eind vorig jaar 3.436 van de 8.584 woningen – oftewel 4 op de 10 huizen – in de gemeente uitgerust met zonnepanelen. Ook bij runner-up Midden-Drenthe zijn bijna 4 op de 10 huizen van zonnepanelen voorzien en datzelfde geldt voor de Friese gemeente Ooststellingwerf.

Opvallend in onderstaande top 10 is dat geen enkele Brabantse gemeente de top 10 heeft gehaald, terwijl dat juist de provincie is met in absolute cijfers de meeste huizen met zonnepanelen.

Aantal installaties
De top 10 van gemeenten met het meeste aantal zonnepaneelinstallaties ziet er logischerwijs volledig anders uit. Daar zijn het de grote steden die de kroon spannen. Koploper Utrecht telt 22.889 woningen met zonnepanelen. Groningen en Amsterdam completeren de top 3 met 22.292 en 21.544 residentiële pv-installaties.

Vermogen installaties
Bij de top 10 van gemeenten op basis van geïnstalleerd vermogen is Groningen zelfs de nummer 1 met een geïnstalleerd vermogen van 71,2 megawattpiek. Opvallend is dat Amsterdam in die ranglijst slechts de nummer 4 is en Eindhoven Amsterdam uit de top 3 stoot.

Gemiddelde installatiegrootte
De laatste top 10 – die van gemiddelde installatiegrootte – toont een heel andere koploper: Sint-Anthonis. In de Brabantse gemeente laten consumenten gemiddeld 5,25 kilowattpiek zonnepanelen op hun dak installeren. De gemiddelde installatiegrootte is het kleinste in de Zeeuwse gemeente Vlissingen, te weten 2,55 kilowattpiek.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

De september 2023-editie van Solar Magazine besteedt onder meer aandacht aan teruglopende verkopen van zonnepaneelinstallateurs, de Tweede Kamerverkiezingen, recycling van zonnepanelen, het op stoom komen van de uitrol van de realtime interface en de...
Vacatures
Zonnepanelenophetdak zoekt:

Accountmanager zonnepanelen en accuoplossingen

Fulltime (40 uur) - Barneveld
OUXO Energy B.V. zoekt:

Binnenwerk monteur MBO4 Elektrotechniek

Fulltime (40 uur) - Handelsweg 14, 9482 WE Tynaarlo
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!