logo
wvhj2023
© Rudmer Zwerver | Dreamstime.com
© Rudmer Zwerver | Dreamstime.com
17 juni 2023

De harde cijfers | Drenthe verstevigt koppositie: 38 procent woningen heeft zonnepanelen

Drenthe heeft haar koppositie flink verstevigd: bijna 2 op de 5 huizen – 38 procent van de woningen – in de provincie beschikt nu over zonnepanelen. Deze week in ‘De harde cijfers’ de nieuwste data van het CBS.

Uit de nieuwste data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat eind 2022 in Nederland 2.050.687 woningen uitgerust waren met zonnepanelen. Dat betekent dat 25,2 procent van de huizen in Nederland – oftewel 1 op de 4 – nu zonnepanelen heeft.

Jaargroei: 460.926 residentiële pv-installaties
460.926 residentiële pv-installaties werden daarbij afgelopen kalenderjaar geïnstalleerd. Ruim 18 procent van deze woningen die in 2022 zonnepanelen kreeg, stond in Zuid-Holland. Daarmee is de provincie qua aantal nieuwe residentiële pv-installaties de absolute koploper. De provincie Zuid-Holland verdrong Noord-Brabant van de eerste plaats naar de tweede, terwijl Gelderland Noord-Holland uit de top 3 duwde.

Ook gemeten naar het vermogen dat met deze nieuwe residentiële pv-installaties gemoeid is, is Noord-Brabant de koploper. Noord-Holland valt daarbij buiten de top 3 en wordt voorbijgestreefd door de provincie Gelderland.

Noord-Brabant: meeste huizen met pv
Wie een blik werpt op de ranglijst qua cumulatief aantal zonnepaneelinstallaties bij woningen, ziet dat Noord-Brabant daar nog wel de dans leidt. De provincie telde per eind 2022 bijna 330.000 huishoudens met zonnepanelen, goed voor bijna 1,4 gigawattpiek aan opgesteld vermogen zoals te zien is in de tweede onderstaande grafiek.

Drenthe échte koploper
Toch is de provincie Drenthe de échte koploper, gemeten naar het percentage huizen dat reeds uitgerust is met zonnepanelen: 38,2 procent, waar dat een jaar eerder nog 31,7 procent was. De provincie Noord-Brabant is in die ranglijst pas terug te vinden op de 9e plaats en het is nog altijd te danken aan de achterblijvende prestatie van de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland dat de zuidelijke provincie boven het landelijk gemiddelde van 25,2 procent scoort.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten