Solar Magazine - Aantal sjoemelproducten groene stroom stijgt weer
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Aantal sjoemelproducten groene stroom stijgt weer
© KiesZon

Aantal sjoemelproducten groene stroom stijgt weer

Het aantal groen aangeprezen stroomproducten in Nederland dat niet groen is, is gestegen van 30 naar 36 procent. Vorig jaar was er juist nog sprake van een daling. Dat blijkt uit onderzoek van Klimaatstichting HIER.

Vorig jaar waren 28 van de 92 onderzochte producten niet echt groen. Dit jaar zijn 97 producten onderzocht en daaruit blijkt dat 35 producten niet echt groen zijn.

Groene stroom checker
‘Alleen met de afname van échte groene stroom uit Nederland draag je bij aan het aandeel duurzame elektriciteit in ons land’, stelt Gijs Termeer, directeur Klimaatstichting HIER. ‘Via de Groene stroom checker kunnen consumenten heel eenvoudig checken of hun energieleverancier en het stroomproduct dat zij afnemen wel écht groene stroom uit Nederland betreft. Energieleveranciers die zelf niet voldoende groene stroom produceren, kopen voor een zacht prijsje groenestroomcertificaten uit het buitenland om hun grijze Nederlandse stroom te “vergroenen”. Deze certificaten zijn in die landen niets waard, omdat daar geen markt voor groene stroom is en geven geen enkele impuls aan de opwek van duurzame energie. Gelukkig wordt het steeds makkelijker voor consumenten om voor echt groene stroom te kiezen omdat het aandeel duurzame energie stijgt.’

Stroometiketten
De informatie in de Groene stroom checker is gebaseerd op de stroometiketten die energieleveranciers jaarlijks in mei moeten publiceren, aangevuld met informatie die HIER al 11 jaar bij energieleveranciers opvraagt over de herkomst van deze stroomproducten. Wanneer een energieleverancier niet aan het onderzoek wil meewerken, gebruikt de stichting de informatie die zij zelf delen via hun website. Als daar geen informatie over het land van herkomst van de groene stroom te vinden is, wordt de aanname gedaan dat het gaat om geïmporteerde certificaten. De checker is in mei 2023 geactualiseerd naar aanleiding van de stroometiketten over 2022.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
Kremer Techniek zoekt:

Adviseur Duurzame Technieken

Fulltime (40 uur) - ‘s-Heerenberg
Wattkraft Benelux zoekt:

Senior Business Developer Energy Storage Solutions

32-40 uur - Utrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!