logo
wvhj2023
© Vlaams Parlement
© Vlaams Parlement
5 juni 2023

VEKA legt 18 boetes op voor ontbreken energieprestatiecertificaten

Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) heeft afgelopen kalenderjaar 18 boetes opgelegd voor woningen die zijn verkocht zonder energieprestatiecertificaten (EPC’s). Dat meldt minister Demir.

Robrecht Bothuyne (cd&v) heeft in het Vlaams parlement vragen gesteld aan de minister van Energie over de controle van de EPC’s, die verplicht is bij het verkopen en verhuren van een woning.

575 gebouwen
Het VEKA controleerde afgelopen jaar 575 gebouwen die te koop of te huur stonden. ‘Het gaat zowel om controles op wooneenheden als op kleine niet-residentiële eenheden’, duidt Demir. ‘Van de 575 gecontroleerde eenheden voor verkoop en verhuur, beschikten 70 eenheden niet over een EPC.’

9.000 euro
In 2022 werden daarbij 18 boetes opgelegd voor het niet aanwezig zijn van het EPC. Het totaalbedrag van de opgelegde boetes bedraagt 9.000 euro. De boete bedraagt 500 euro per wooneenheid. ‘Hierbij moet worden opgemerkt dat de opgelegde boetes niet noodzakelijk betrekking hebben op controles uitgevoerd in 2022’, duidt Demir. ‘Gelet op de doorlooptijd van een handhavingsprocedure kunnen ook controles uitgevoerd in 2021 in 2022 verder worden behandeld.’

De voornaamste redenen die worden aangehaald om niet over een EPC te beschikken, zijn volgens de minister dat de eigenaar niet op de hoogte was van de verplichting of van het feit dat zijn EPC inmiddels al vervallen was en dus een nieuw EPC moest worden opgemaakt. Daarnaast wordt door de eigenaar ook regelmatig aangehaald dat deze het pand snel te koop wilde zetten, waarbij het EPC nog ‘in aanvraag was’ of dat hij aan de makelaar opdracht had gegeven voor het opvragen van het EPC.

Handhavingsprocedure
Voor alle dossiers waarvoor geen EPC aanwezig is, is in lijn met het Energiedecreet een handhavingsprocedure opgestart. Dat betekent dus voor 70 dossiers van de 575 controles; oftewel 12 procent van de gecontroleerde gebouwen. ‘Het is de standaardprocedure om bij het opstarten van de handhavingsprocedure alle eigenaars uit te nodigen voor een schriftelijke hoorzitting’, duidt Demir. ‘De eigenaar krijgt op die manier de mogelijkheid om schriftelijke tegenargumenten te bezorgen.’

De minister merkt op dat bij de start van de controles op de aanwezigheid van het EPC in het eerste controlejaar 2009 slechts 47 procent van de gecontroleerde wooneenheden over een EPC bleek te beschikken. In 2010 was dit 68 procent en in 2021 bedroeg het  aanwezigheidspercentage al 96 procent. ‘Het VEKA stelt vast dat het aanwezigheidspercentage in 2022 gedaald is naar 88 procent. Hier liggen verschillende oorzaken aan de basis, zoals de uitbreiding van het toepassingsgebied naar kleine niet-residentiële eenheden en het feit dat eigenaars uit het oog verliezen dat hun EPC vervallen is.

1.500 controles
Het VEKA gaat om deze reden volgens Demir via gerichte communicatie naar onder anderen notarissen en makelaars de EPC-verplichting opnieuw onder de aandacht brengen. Daarbovenop zal dit kalenderjaar het aantal controles opgevoerd worden tot 1.500 bij verkoop en verhuur van een woning en 250 controles op de aanwezigheid van het EPC bij verkoop en verhuur van een kleine niet-residentiële eenheid. Daarmee worden 3 keer zo veel controles uitgevoerd.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten