Solar Magazine - Uitvallende omvormers zonnepanelen: Fluvius introduceert nieuwe analysetool
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Uitvallende omvormers zonnepanelen: Fluvius introduceert nieuwe analysetool
© Fluvius

Uitvallende omvormers zonnepanelen: Fluvius introduceert nieuwe analysetool

De Vlaamse netbeheerder Fluvius introduceert een nieuwe analysetool in zijn strijd tegen uitvallende omvormers van zonnepanelen door spanningsproblemen op het stroomnet.

Door de installatieboost is ook in Vlaanderen het aantal klachten over uitvallende omvormers door spanningsproblemen het afgelopen kalenderjaar opgelopen en vragen steeds meer Vlamingen compensatie aan. Netbeheerder Fluvius stelt reactief én proactief aan oplossingen te werken.

Hexagoon-analyse
De incidenten doen zich vooral voor in regio’s waar woningen geografisch erg verspreid liggen, en waar het elektriciteitsnet vooral is opgebouwd met lange stroomkabels. In combinatie met veel injectie van zonne-energie op het stroomnet zorgt dit voor spanningsproblemen.

Vaak is een kleine aanpassing aan het stroomnet of de netaansluiting voldoende, maar als er echt te veel injectie is op een en dezelfde kabel, volstaat dat ook niet, benadrukt de netbeheerder. Voor die gevallen werkt Fluvius proactief aan oplossingen, waaronder het vernieuwen van kabels en leidingen en het plaatsen van nieuwe distributiecabines. Om de vraag te beantwoorden hoeveel nieuwe distributiecabines er nodig zijn en waar die precies moeten komen, werkt de netbeheerder voortaan met een zelfbedachte analysetool: de hexagoon-analyse.

Zeshoeken
Met deze hexagoon-analysemethode kan Fluvius het elektriciteitsnet in Vlaanderen opdelen in zeshoeken – hexagonen – en de meest optimale investering per zeshoek bepalen en spanningsproblemen proactief aanpakken.

Ook kan de netbeheerder ermee anticiperen op de groei van het aantal warmtepompen en elektrische voertuigen – die evolutie betekent immers naast de toename aan zonnepanelen, een extra druk op het elektriciteitsnet – en zo de meest optimale zoeklocatie van nieuwe cabines bepalen. Fluvius benadrukt tot slot niet enkel en alleen te beslissen op basis van de hexagoon-analyse, maar zich bijvoorbeeld ook te baseren op klantvragen en op de komst van nieuwe verkavelingen en appartementen.

Bekijk hier in de Solar Magazine Productzoeker welke thuisbatterijen er te koop zijn in de Benelux.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

De september 2023-editie van Solar Magazine besteedt onder meer aandacht aan teruglopende verkopen van zonnepaneelinstallateurs, de Tweede Kamerverkiezingen, recycling van zonnepanelen, het op stoom komen van de uitrol van de realtime interface en de...
Vacatures
De Zoncorporatie zoekt:

Uitvoerder Zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Amsterdam, 1033 MS
Sunprojects B.V. zoekt:

Project Owner (Projectleider)

32-40 uur - Uilenstede 475, Amstelveen
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!