logo
wvhj2023
© Svleusden | Dreamstime.com
© Svleusden | Dreamstime.com
25 mei 2023

Brandweer geeft consumenten tips voor brandveilige zonnepanelen

Brandweer Nederland presenteert het ‘Veilig huis Vinkie’: een lijst met tips en afvinklijsten voor het vinden van een erkende installateur en voor het onderhoud van zonnepanelen om de brandveiligheid te garanderen.

Brandweer Nederland heeft het ‘Veilig huis Vinkie’ en de bijbehorende website ontwikkeld in samenwerking met Techniek Nederland, Holland Solar en het Verbond van Verzekeraars.

Onderbelicht thema
Het onderwerp veiligheid van zonnepanelen is volgens Brandweer Nederland een onderbelicht thema. ‘En dat terwijl we met het opwekken van stroom een energiecentrale maken van het huis waarin we wonen’, aldus Johan de Vries, adviseur Veilige Energietransitie bij Brandweer Nederland. ‘Je hoeft niet alles zelf te weten, maar je kunt met onze tips wel slimme vragen stellen aan je installateur. Komt je installateur voor het leggen van de zonnepanelen of voor onderhoud? Pak dan de vinklijst erbij en ga in gesprek met je installateur.’

Volgens De Vries denken consumenten dat de installateur wel weet wat hij doet. ‘Dat vertrouwen is goed, maar een installateur is ook maar een mens. En.. onder invloed van weersomstandigheden kan er na verloop van tijd iets veranderen op je dak, waardoor brandgevaar ontstaat. Het goede nieuws is, dat je zelf veel kunt doen om de veiligheid te vergroten. Je zonnepanelen checken is echt niet moeilijk. Veel kun je zelf en soms is het al genoeg om af en toe te kijken of ze nog goed op het dak liggen.

Zonder angst
Het Veilig huis Vinkie wijst Nederlanders volgens De Vries op de veiligheidsrisico’s van zonnepanelen, zonder angst aan te jagen. ‘Met de afvinklijst bij de hand, weet je waar je op moet letten.’

Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, benadrukt dat het plaatsen en installeren van zonnepanelen technisch vakwerk is. ‘Dat laat je alleen uitvoeren door een erkend bedrijf. Veilig Huis Vinkie helpt je niet alleen zo’n erkende installateur te vinden, maar geeft ook praktische tips om de zonnestroominstallatie veilig te houden.’ ‘Het is belangrijk dat mensen zich bewust zijn van de risico’s en dat ze de juiste stappen nemen om veilig te blijven’, vult Wijnand van Hooff aan, algemeen directeur van Holland Solar. ‘Wij steunen het initiatief van Veilig huis Vinkie dan ook van harte.’

Onderhoudswijzer

Een van de onderdelen van de website ‘Veilig huis Vinkie’ is de onderhoudswijzer die aangeeft wat consumenten bij welke leeftijd van hun zonnepanelen moeten doen.

  • 1-3 jaar oude zonnepanelen: controleer zelf of alles goed gaat en download de vinklijst.
  • 3-5 jaar: laat een onderhoudscheck uitvoeren door een erkende installateur.
  • 5-10 jaar: het kan zijn dat de zonnepanelen verouderd zijn, laat daarom een erkende installateur controleren of de zonnepanelen nog optimaal leveren.
  • 10 jaar of ouder: de omvormer van de zonnepanelen is mogelijk aan vervanging toe, neem daarom contact op met een erkende installateur.
Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten